Xiaomi Soocare X3- elektromos fogkefe teszt

Egyre többen döntenek a hagyományos helyett az elektromos fogkefe alkalmazása mellett, mert hatékonyabbnak tartják a vele való tisztítást.

Bevezető, tartozékok

Közismert tény és a fogorvosok is gyakran elmondják, hogy a hagyományos fogkefék akkor tisztítanak megfelelően, ha helyesen használják őket. A legtöbb ember azonban nem mos két percig fogat a szükséges alapossággal. Itt jönnek képbe az elektromos fogkefék, amelyeknek előnye akkor nyilvánulhat meg, ha nem ügyelünk kellőképpen a fogápolásra.

Szerencsére bőséges a választék  a fogkefék piacán, megnehezítve számunkra az ideális megoldás kiválasztását. A szakemberek álláspontja egyértelmű, jelentősen csökkenti az esélyét a dentális plakk és a fogínygyulladás kialakulásának egy jól megválasztott motoros fogkefe. A kényelemnek és az alaposabb tisztításnak ára van, a modernizált fogápolási eszközök drágák.

Nem szükséges a TV-ben reklámozott túlárazott gyártóktól vásárolnunk. Nézzük szét ott, ahol maihoz hasonlatos sörtés fogkefét feltalálták még a Tang dinasztia uralkodásának idején, a Kr.u. 7-10. században. Igen, Kínáról van szó és Lei Jun innovációra épülő cégéről, amely jelenleg a világ negyedik legnagyobb okostelefongyártó vállalata.

A Xiaomi sikerének egyik titka az, hogy gyakorlatilag nem költ hirdetésekre és 5%-os haszonkulccsal dolgozik. Ahogyan a viselhető kütyük esetében a Huami, úgy higiéniai eszközök vonatkozásában, a Soocas is büszke tagja a Xiaomi ökológiai láncának. A Xiaomi egyedülálló befektetési stratégiájának köszönthetően sok különböző termékgyártó céget bevont az ökoszisztémába, így például a Soocas mellett Oclean, vagy Doctor B fogkeféken is megtalálható a Xiaomi megnevezés.

A termék csomagolása nagyon ízléses, érződik a prémium minőség a kül- és beltartalmon egyaránt. A fogkefe mellett lévő felhajtható fedél alatt lévő dobozkában egy indukciós töltőt, egy légmentes lezárt és sterilizált cserélhető fejet védőkupakkal és egy használati utasítást kapunk. A töltőfej kínai szabvány, ezért ajánlott egy jó minőségű adapter beszerzése, amit adnak hozzá, azt ne használjuk! Jó szívvel ajánlom a földelt és földelés nélküli készülékekhez egyaránt alkalmas Skross univerzális utazóadaptert. A felhasználói útmutató szép színes, tele van képekkel, de kínai nyelvű, az angol verzió itt található.

Külső, használat

A külső tekintetében a 2012-ben szenzációként berobbanó és az óta is töretlen népszerűségnek örvendő Philips Sonicare Diamond Clean formája és megoldásai köszönnek vissza ránk. Ugyanaz a letisztult stílus, elegáns megjelenés jellemzi az X3-at is, nem véletlen, hogy Design Awards formatervezési díjat is nyert.

Egy hagyományos fogkeféhez képest a 274×28,6 milliméteres méretek és a 127 grammos tömeg meglehetősen sok, szokni kell vele a fogmosást. A tökéletes összeszerelésű és minőségi műanyagból készült testen egy fém nyomógomb, a módokat jelző ikonok, a Bluetooth kapcsolat és az akkumulátor töltöttségét visszajelző LED-ek láthatóak. Az eszköz IPX7-es védelemmel rendelkezik, nem fog beázni, nyugodtan moshatjuk a csap alatt.

A szórakoztató elektronikában az iPod által bevezetett és máig népszerű, egyetlen gombos működtetést számos elektromos fogkefe gyártó vette át. Értelemszerűen bekapcsolni és a tisztítási módokat kiválasztani is az egyetlen, bordázott felületű, fém gombbal lehet a kütyün.

A fogaink tisztítására négy opció választható:

  • Normál : Ebben a módban a szónikus technológiának köszönhetően percenként 31.000 oldalirányú rezgőmozgást végez a fej, így a legapróbb kosztól is segít megszabadulni. Hatékonyan tisztítja a szájüreget és kiküszöböli a fogkő és más idegen részecskék lerakódását. Napi fogmosáshoz használjuk.
  • Érzékeny : Biztosítja a szájüreg hatékony tisztítását, különös figyelmet fordítva az ínyekre. Olyanoknak tervezték, akik gyakran az ínygyulladás problémájával szembesülnek, vagy friss implantátumot  kaptak.
  • Gum care / Beginner : A masszázs hatása, avagy maximális figyelmet szentel az ínyeknek. Olyanok számára ajánlott, akiknek fogmosáskor gyakran vérzik az ínye. Ha először használunk elektromos fogkefét, ezt a kezdő módot válasszuk az első hétben.
  • Fehérítés / Egyéni : Ebben a módban körülbelül 34800-37200 nagyfrekvenciás rezgéssel dolgozik a fej. Ez a mód a szájüreg mély tisztítását végzi. Fehéríti, megszabadítja a fogakat a tea, a kávé és a dohányzás okozta makacs elszíneződéstől. Ajánlatos a telefonos alkalmazás használatával konfigurálni a személyes beállításokat.

Használat szempontjából a szónikus fogkefékre jellemző, hogy nem rotációs mozgással tisztítanak, hanem a sörték gyors rezgésével. Ezért fogmosáskor nem kell rányomni a fogakra, éppen ellenkezőleg, ha hozzá nyomjuk a fogkefét a fogakhoz, akkor azáltal csökkentjük a tisztító képességét. Használat közben jellegzetes zümmögő hangot hallunk a kefefej nagyon magas percenkénti rezgésszáma miatt. Az emberi fül a 20-20000 Hz-es tartományban érzékel, a szónikus kefék pedig 12000-24000 Hz-es frekvencián dolgoznak, tehát hallhatóak (szónikus).

A fogkefe fej kialakítása, formája és a 0,152 mm-es vékony puha sörték, amelyeket az amerikai DuPont cég gyárt, gyengéd, de mégis hatékony tisztítást biztosítanak. Három típusú fogkefefej vásárolható a kis kedvencünkhöz, a különféle fejekkel más és más típusú fogápolási igényt valósítható meg. A fejeket 3 havonta cserélnünk kell, de erre a mobilos applikáció úgy is figyelmeztet.

Telefonos alkalmazások, összegzés

A Xiaomi Soocas X3 Bluetooth-kapcsolattal is rendelkezik, így képes a Soocare X3 alkalmazáson keresztül csatlakozni a telefonunkhoz és szinkronizálni az adatokat. A dobozon lévő QR-kód a Soocas oldaláról tölti le a kínai nyelvű applikációt, ami nekünk nem lesz jó. A Play Áruházból sem lehetséges letölteni, ezért az egyébként teljesen megbízható apkpure oldalról kell beszereznünk. A nemzetközi verziós alkalmazás vírusmentes, több számítógépen és telefonon is ellenőriztem!

Egy gyors regisztráció és a személyes adatok beállítása után kezdődhet az ismerkedés. Amikor a fogkefén felvillan a kék Bluetooth logó nyomjuk meg a bekapcsoló gombot és már össze is kapcsolódott a két eszköz.

Ujjunkat fentről lefelé húzva megindul a szinkronizálás. A főoldalon a fogmosásokért megszerzett pontokat, az akkumulátor és a fej állapotát mutatja a program. Középen a tisztítási metódusokról kapunk információt. Jobb oldalon felül az ikonra bökve az elmúlt napok statisztikájából gyártott motivációs üzeneteket olvashatjuk. Bal oldalon felül a hárompontos menü a beállításokba visz.

Az egyéni beállításokban a tisztítási időt, a fokozatosan induló rezgést a fröccsenés megakadályozása miatt, a plusz 30 másodperc fehérítést, vagy így masszást, illetve az extra 10 másodperc nyelvtisztítást adhatjuk a rutin fogmosáshoz. Szintén a beállításokban találjuk a szoftver frissítés pontot, jelenleg a v1.14 a legfrissebb verzió. A History résznél napi, heti és negyedéves bontásban nézhetjük meg fogmosásunk történetét. Az Achievements fülön medálokat gyűjthetünk a jó fogmosások eredményeként, ami plusz motivációt jelenthet.

A másik alkalmazás, amellyel felokosítható a fogkefénk, az a Mi Home. A letöltés jóval egyszerűbb, csak keressünk rá iOS esetében az App Store, Android telefon használatakor a Play Áruházban és telepítsük.

Sajnos itt is lesz némi zavar az erőben, a jobb felső sarokban, a plusz jelre bökve tudnák a fogkefénket társítani az applikációval, de nem tudjuk. Ezért a jobb sarokban látható Profil menüben, a beállításoknál állítsuk át a régiót kínára, a nyelvet pedig angolra, ahogyan a képen látható. Utána már sikeres lesz az eszköz hozzáadása.

A megpróbáltatások nem érnek véget, mert a kezelőfelület tyúklábas lesz. Maga a felület javarészt megegyezik a Soocas app esetében látottakkal, egyedül a fentebb látható jobb oldali kép igényel némi magyarázatot. Az ikonok alapján egész könnyen kitalálhatóak az egyes funkciók. Fentről lefelé haladva az 5 menüpont megegyezik a Soocas alkalmazásnál leírtakkal. Az alatta lévő részre kattintva az app beállításaiba mehetünk, de itt már szerencsére minden angol nyelvű. A legalsó írás egy hibabejelentő és GY.I.K.-ot tartalmazó rész, erre valószínűleg nem lesz szükségünk.

A Soocare és a Mi Home alkalmazás is fent lehet a telefonunkon, azonban az aktuális statisztikák csak abban az applikációban jelennek meg és tárolódnak, amelyikbe fogmosás után elsőként beléptünk. Természetesen telefonos alkalmazások nélkül is használható a fogkefe, de úgy nem az igazi.

A töltési idő 16 óra, ami nagyon sok, de vigasztalhat bennünket a cserébe kapott 25 napos üzemidő. A 1000 mAh kapacitású, Lithium-Ion akkumulátor ellátott fogkefe vezeték nélküli töltése nagyon ötletes és jól is néz ki. A lassan pulzáló zöld LED-ek és a világító Soocare logó kifejezetten ízléses.

Összegzésként elmondható, hogy a Xiaomi Soocare X3 nem csak szép és jól kidolgozott, hanem tisztító funkcióiban is tökéletesen kielégít minden igényt. Feldobja az unalmas fogmosást és tényleg új szintre emeli a fogmosás élményét. A negatívumot csak a telefonos alkalmazásokról lehet elmondani, ezért itt sajnos kompromisszumot kell kötnünk.

A fehér színű Xiaomi Soocare X3 német raktárból öt nap alatt megérkezett, a szállítással megnövelt ár 75,3 USA dollár, ami 21 ezer forint. A fekete színű Xiaomi Soocare X3 kínai raktárból, EU Priority Line szállítással 15 nap alatt a kezemben volt. A szállítási költségekkel megemelt ár mindösszesen 69,6 USA dollár, ami 19 ezer forint, további plusz költségek nélkül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerző: FonTecOne

2017.05.17

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.