Uhans i8 – a siker nyomában

Az UHANS i8 a megfizethető árú telefonok új játékosa, mely a jelen és a jövő legmarkánsabb mobilos trendjét követi.

Bevezető, tartozékok

Van egy régi kínai közmondás, amely így hangzik: „Ha tudni akarod az utat, azokat kérdezd, akik visszafelé jönnek”. Kelet-Ázsia legnagyobb országában, ezt mobilos fronton újraértelmezték,  valahogy így: Ha sok telefont akarsz eladni, azokat másold, akik sikeresek. A 2017-es év meghatározó mobiljai a Xiaomi Mi Mix 2, az iPhone X és a Samsung S8 elindították az okostelefonok új korszakát, ami a kávamentes kialakítás. A sikervonatra felültek a kisebb gyártók és az alacsonyabb árkategóriába is elhozták, a jelen és a jövő legmarkánsabb mobilos trendjét.

A keret nélküli, 18:9 arányú kijelzővel szerelt telefonok előnye a lenti képen jól látszik. Egy átlagos 5,5 hüvelykes telefon méretei mellett, nagyobb felületen jelenik meg a hasznos multimédiás tartalom. A gyártók felmérték a piac igényeit és dobták a kínálatukból a kompaktnak számító, 5 hüvelyk és ez alatti készülékeket, beáldozva az egykezes, fogásváltás nélküli használatot.

Illusztris társaságban az UHANS i8. Balról a  középkategória sztárja, a Xiaomi Mi A1, jobbról a csúcskategória műremeke, a Xiaomi Mi Mix 2, amelyet Párizsban, a világ legnépszerűbb művészeti múzeumában, a Pompidou központban is kiállítottak. Kézben tartva is látható az i8 előnye az A1 ellenében.

Az UHANS fiatal csapata, ez évben fogja ünnepelni negyedik születésnapját, természetesen Shenzen városában. A telefon egy méretes kék dobozban érkezett, melynek az alján a főbb paraméterek találhatók – hát láttunk ennél már szebb csomagolást is –, de a lényeg úgyis a tárolóegység tartalma.

A 2 amperes hálózati töltőfej, a Type-C USB kábel és SIM-kártya eltávolításához szükséges tű mellé, jár még egy kijelzővédő üvegfólia, valamint egy szilikon tok is. Majdnem teljes a boldogság, csak egy fontos dolog maradt ki, később majd kiderül, hogy mire is gondoltam.

Külső, kijelző

A külső megalkotásakor a cél egyértelmű volt, a nagynevű S8 „tökéletes” másolatának összehozása. A legkevesebből kihozni a legtöbbet, de nem a sajnos megalapozott „ócó, kici kínai” szemlélet szerint! Felejtsük el a múltat, a 2017-es évben már elkezdődött a nemzetközi szemléletváltás, évről-évre jobb termékeket állít elő a kínai gazdaság. Ezt bizonyítván, a legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) szerint, az Egyesült Államok és Kína 2030-ban cserél helyet a legnagyobb gazdaságok globális ranglistájának első két helyén, ami az ismert és ezért túlárazott márkák bukását is előrevetítheti.

Az UHANS i8-at meglátva azonnal déjà vu érzésünk támad, ami nem a véletlen műve. A 152,7 × 71,8 × 10 milliméteres dimenziókkal és 205 grammos tömeggel rendelkező készülékház összeszerelési minőség hibátlan. Az üveg elő- és hátlap eleve nagyon minőségi kisugárzást ad a gyönyörűségnek, plusz ott van még a cink ötvözetből, CNC megmunkálással készült keret, ami még rátesz erre egy lapáttal.

A 2.5D kialakítású előlap ékessége egyértelműen az 5,7 hüvelykes, 1420×720 pixel (HD+) felbontású IPS megjelenítő. A 282 ppi pixelsűrűségű, LG gyártmányú, INCELL technológiás panel, ha nem a saját szememmel látnám, el sem hinném, de köröket ver a referencia készülék Mi A1 és az előtte szintén e célból használt Redmi Note 3 SE telefonokra. A színek tényleg bámulatosan szépek, a fényerő, valamint az érintésérzékenység remek és akkor a csaknem száznyolcvan fokos betekintési szögről nem is beszéltünk.

A kijelző alatt nincs semmi, hiszen a személyre szabható vezérlőgombokat virtuális formában érjük el. Felül egy zöld színű értesítési LED, a fény- és távolságérzékelő szenzorok, a beszédhangszóró és az előlapi kamera fedezhető fel. A készülék felső élén a SIM-tálca, jobb oldalon a bekapcsológomb, lent a multimédiás hangszóró, az USB Type-C csatlakozó és a beszélgetési mikrofon, bal oldalon pedig a hangerőszabályzó billentyűk találhatóak.

A hátlap nagyon jól néz ki, de elképesztő módon gyűjti az ujjlenyomatokat. A példaképpel ellentétbe az ujjlenyomat-szenzor, amely 7/10-es találati aránnyal dolgozik jó helyre került és bónuszba kapunk még dupla hátlapi kamerarendszert is, mert az annyira (nem) jó.

Hardver, szoftverezettség

Főszereplőnk lelke nem más, mint a 28 nanométeres gyártástechnológiájú 64 bites MediaTek MT6750T chipset. Az ARMv8 architektúrájú processzorban négy darab, 1,5 gigahertzre skálázott és négy, 1,0 gigahertzre skálázott Cortex-A53 mag dolgozik, Big.LITTLE koncepció szerint, vagyis kisebb processzor igény esetén csak az alacsonyabb órajelű magokat használja a telefon. A grafikus feladatok ellátása a Mali-T860 MP2-re hárul. Rendszermemóriából 4 gigabájt áll rendelkezésünkre, a 64 gigabájtos belső tárolóból az első bekapcsolás után 52-ből gazdálkodunk. Ha szűkös lenne a tárhely, az egyik SIM foglalat feláldozásával bővíthetjük, maximum 128 gigabájttal.

A táblázatban jól látható, hogy MediaTek középkategóriás chipsetje fényévekre van a Qualcomm felsőkategóriás megoldásától, amely az általam fő telefonként használt Mi Mix 2 gépházában dolgozik. Ennek ellenére a rendszersebesség tekintetében, a mindennapi használat során gondtalan volt az együttélés. A menürendszer gyors, akadozás nem jellemző és a játékok többsége is szépen fut.

A készüléken az Android 7.0 Nougat rendszert találjuk, abból is egy alap, egyszerű és letisztult verziót, naprakész androidos biztonsági csomaggal. A gyári Androidhoz képest csak az ikonokat változtatták meg, illetve nincs alkalmazásmenü, így az összes ikon a főképernyőkön helyezkedik el. Az alapvető rendszer programok, a kötelező AOSP alkalmazások és a kissé meghízott Google-szoftvercsomagon kívül, szerencsére mást nem találunk az első bekapcsolást követően.

Az i8-on futó, csupasz droid legnagyobb extrája – talán a parasztvakítás jobb szó erre –, az arcalapú feloldás, ami külön alkalmazás ikont kapott.  Az előlapi kamerát veszi igénybe a mutatványhoz és rendkívül látványos animációval, fürgén nyitja a zárolt képernyőt. A Nougat verzióval bevezetett, osztott képernyős mód jól működik, ekkora megjelenítőn van is értelme használni. A videós képernyőfelvétel készítésének lehetősége, a választható témák, valamint a másodperc megjelenítése az állapotsávon szintén említést érdemel. Külön kitérnék az ujjlenyomat-érzékelő érintésével való hívásfogadásra, így a képernyő tapicskolása nélkül is fogadhatjuk a hívást. Ez egy szenzációs megoldás, régen használtam olyan telefont, ami tudta ezt. Pár hasznos okosság, mint például a feloldás dupla koppintással, a bejövő hívás némítása a telefon lefordításával, vagy a villogó vakus jelzés csörgéskor, integrálásra kerülhetett volna a beállításokban.

Kamerák, multimédia

A készülék hátoldalán egy 16 megapixeles, f/2.0 rekeszértékű és egy másodlagos, 3 megapixeles modul munkálkodik, amely elvileg a mélységinformációk begyűjtésére szolgál. Az előlapon egy 8 megapixel felbontású kamera kapott helyet. Az elő- és hátlapi kamera szenzorok is Sony gyártmányúak. Videót Full HD-ben vehetünk fel, 30 képkocka/másodperc sebesség mellett. A dupla LED-es villanó egész komoly fényerővel rendelkezik. A szokásos tesztképek automata módban, alapbeállításokkal készültek, borongós esős időben.

A képek teljes méretben itt láthatóak.

A képek  minősége és amúgy az általános ítélet meghozatala előtt vegyük figyelembe azt, hogy 770 USA dollár (195 ezer forint) árkülönbség van a piacvezető dél-koreai S8 és az i8 között!

A rossz fényviszonyok ellenére is teljesen vállalható képek készültek. A  dinamikatartomány egész jó, a vonalélesség alapvetően rendben van, még a távolabbi tárgyak is viszonylag részletesek maradnak, a színek is csaknem kifogástalanok. A képekbe belenagyítva azonban már a széleken látható jelentős elmosódás.

A kamera szoftveres felülete egyszerű, pillanatok alatt tudunk váltani a videofelvevő, a kamera, az arcszépség,  a panoráma, valamit az SLR (Bokeh) módok között. Egy ikonérintéssel elérjük a galériát, a színes szűrőket, a vakut, a HDR módot, valamint az előlapi fényképezőt. A Camera2 API támogatás kimaradt, ami jelen esetben megbocsátható.

Kedvenc zenéink hallgatására a régi öreg AOSP alapú és a kicsit modernebb Play Zene áll gyárilag a rendelkezésünkre. Kapunk RDS-információk megjelenítésére képes FM-rádiót is, de 3,5 mm-es jack csatlakozót nem, mivel ezt a példaképeknél is kihagyták. Visszatérvén a bevezetőben említett, kimaradt dologra, mellékelhettek volna egy USB Type-C – jack átalakítót, mert enélkül a rádió nem fog üzemelni. A multimédiás hangszóró zenei hangminőség közepes, ellenben a saját jack átalakítómat használva, a régi kedvenc Xiaomi Mi IV Hybrid Dual Drivers fülhallgatómmal szörnyű produkciót nyújtott. Az aktuálisan használt Meizu EP51 esetében, Bluetooth kapcsolaton keresztül, már rendben volt a történet.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

Az UHANS i8 4G két nanoSIM vagy egy nanoSIM és egy microSD kombinációban használható. Dual standby módon kezeli a két SIM-et az eszköz és mindkettő képes 4G-re csatlakozni,  ha azonban az egyikről hívást indítunk, akkor a másik lelép a hálózatról. A beszélgetési hangminőség egyébként korrekt, nincs gond sem a hangerővel, sem a minőséggel egyik oldalon sem.

Frekvenciasávok:
2G – GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
3G – WCDMA 900 / 2100 MHz
4G – LTE FDD-B1 2100 / B3 1800 / B7 2600 / B8: 900 / B20: 800 MHz

Wi-Fi:
Wi-Fi kétsávos (2,4 GHz, 5 GHz), 802.11 a/b/g/n/ac, hotspot, Direct

Bluetooth:
4.0 (A2DP)

USB:
USB 2.0, Type-C, OTG

GPS:
GPS, A-GPS, GLONASS

Akkumulátor:
Sony, 3500 mAh

A navigációs képességek tesztelésére, az iGO Navigation használtam egy rövidebb távon. A pozíciószerzés gyorsan ment, a jelet nem veszítette el, az út során nem tapasztaltam hibát. Az üzemidő a fentebb látható képen megtekinthető, 43 óra 20 perc alatt 4 óra 12 perc kijelzőidővel merült 17%-ra. Bár én nem használtam, de a kikapcsoló menüben aktiválhatjuk az energiatakarékos (Super saver) módot, így simán összejöhet a gyártó által megadott két napos üzemidő. A megszokott metódus szerint a készüléket 20-ról 100%-ra – a saját töltőjét használva – 106 perc alatt töltött fel. Kétórányi YouTube videónézés alatt 24%-ot merült a telefon.

Mit kapunk a pénzünkért?

Az UHANS i8 megvásárlásakor 145 USA dollárt kell a pénztárnál hagynunk. Kosárba rakás után válaszuk az EU Express szállítást 8.5 dollár értékben, így nem lesz további járulékos (ÁFA) fizetnivalónk, az összköltség pedig megáll összesen 40 ezer forintban.

Szerző: FonTecOne

2017.05.17

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.