ILIFE V5S Pro Intelligens robotporszívó teszt

Valószínűleg porszívó minden háztartásban van, de gyanítom, hogy nincs olyan ember a világon, aki szereti is használni őket.

Bevezetés, tartozékok

Az első robotporszívót 1997-ben mutatta be a svéd Electrolux cég. Az igazi áttörést azonban az  iRobot érte el,  a 2002-ben piacra dobott robotporszívójával, amit Roomba-nak neveztek el. A cég egyébként  először az űrkutatásban használható robotok megalkotásába kezdett bele, majd az amerikai hadsereg beszállítójaként dolgozott tovább. Az iRobot és a Roomba nevek etalonnak számítanak és egyet jelentenek magával az önműködő porszívóval, ennek megfelelően az áruk is igen magas.

Vannak jóval kedvezőbb árcédulával rendelkező alternatívák, mint például  mai tesztalanyunk az ILIFE V5S Pro Intelligent Robotic Vacuum Cleaner. Az ILIFE egyébként egy shenzeni székhelyű gyártó, idén ünnepelte tizedik születésnapját és egész komoly és jó minőségű takarítógép kínálattal rendelkezik.

Csomagolás tekintetében biztosra mentek, egy újrahasznosított kartondoboz rejtette a fehér tárolódobozt, amibe a készüléket és a tartozékokat csomagolták.

A tárolóegységben precízen elhelyezték és becsomagolták a robotot valamint a tartozékokat.

A robotporszívó mellé az alábbi kiegészítőket kapjuk:

– 1 db távirányító és a hozzá való 2 db AAA elem,

– 1 db dokkoló állomás és hozzá tartozó EU szabványú hálózati adapter,

– 1 db 300 ml űrtartalmú porgyűjtő,

– 1 db 300 ml űrtartalmú víztartály,

– 2 db tartalék HEPA szűrő,

– 1 db jobbos és 1 db balos tartalék oldalkefe,

– 2 db mosható padlófényező párna (mop),

– 1 db tisztítókefe,

– 1 db használati útmutató,

A robotporszívót kezükben tartva érezhető a jó anyagválasztás, az összeszerelési minőség hibátlan, egy masszív és jól megépített készülékről beszélhetünk. Az arany- fehér-fekete színkombináció elegáns, szerethető külsőt kölcsönöz a kis kedvencnek. Paramétereit tekintve a kör alakú robotporszívó 2050 gramm súlyú, 306 mm átmérőjű és 76 mm magasságú.

A V5S Pro felső része letisztult, a fekete műanyag csík közepén egy érintés érzékeny CLEAN feliratú gomb található, mellette két oldalt 6 darab visszajelző LED lett elhelyezve. A PUSH feliratot megnyomva nyitható ki a D alakban felnyíló műanyag fedél, ahol a porszívó portartálya vagy felmosás esetén a víztartály kapott helyet.

A robot eleje félkör alakú műanyag ütközővel (Bumper) van ellátva, ide kerültek beépítésre az infra érzékelők, amelyek a porszívó előtt lévő tárgyakat térképezik fel. Amennyiben valami oknál fogva a szenzorok nem vennék észre az akadályokat, úgy az orr rész benyomódása ad tájékoztatást a porszívónak, hogy változtasson irányt. A gép lassít, csak annyira közelíti meg az érzékelt akadályokat, hogy az oldalsó kefe pont elérje a tisztítandó felületet, így nem marad koszos a felület. Jobb oldalra került az áramtalanító kapcsoló és töltő csatlakozó, dokkoló nélkül is van lehetőség feltankolni árammal a kicsikét.

Sokkal látványosabb az ILIFE alsó része. Elől találjuk a 360 fokban elforduló kis kereket, két oldalt mellette az akkumulátor pozitív, illetve negatív kivezetését a dokkoláshoz. A széleken a háromágú oldalkeféket helyezték el, melyek egymással szemben forognak és a szívónyílás felé lökik a szennyeződést. A szívónyílás alsó és oldalsó részét puha gumiköpeny veszi körül, hogy a szívóhatást minél jobban a padló felé irányítsa. Az előrehaladásért felelős 2 db rugós gumikerék mellett a jobb és bal szélen 4 db infra leesés érzékelőt is beépítettek, ha például a lépcső szélére ér a masina, automatikusan megáll, nehogy leessen. A HEPA szűrő által átszűrt levegő az alsó részen lévő bordázott nyílásokon távozik, amely felett és alatt a felmosó felerősítéséhez szolgáló furatok vannak.

Tesztüzem

A gép indítása történhet távirányítóval, vagy a készüléken lévő CLEAN gomb megnyomásával. Kezdéskor letolat a dokkolóról, 180 fokot elfordul, majd bekapcsolja a szívómotort valamint az oldalkeféket és elkezdi a takarítást. A távirányítón választhatóak a takarítási üzemmódok. Automata módban egy saját előre beprogramozott algoritmus szerint halad. A körkörös takarítást (Spot) akkor érdemes választani, ha egy adott területen, például ahol kiborult valami szeretnék csak takarítani. Az élek takarítása üzemmódban (Edge) csak a falak mentén szorgoskodik. A házikó gomb megnyomásával visszatér a dokkolóra. Lehetőség van időzített mód beállítására (Plan), ahogy a képen látható, nálam délután fél négykor indult minden nap munkába.

A 2600 mAh kapacitású akkumulátor 144 perc munkaidőt engedélyezett, majd a porszívó érzékelte, hogy kevés az energia, így elkezdte keresni a dokkolóját. A hazatérés érdekes, ha másik helységben tartózkodik, először össze-vissza mászkál, majd utána átvált falkövető módba. A dokkolót a fal mellett kell elhelyezni, így szépen megtalálja a robotunk és feltölti saját magát. Lehetőségünk van az előre, jobbra, balra gombbal manuálisan irányítani a takarítást, vagy a dokkolóra való visszatérést.

A szénkefék nélküli motor zajszintje 50 decibel, ami nem zavaró, miután megszoktuk a porszívó ténykedését és nem néztük mit csinál éppen, simán ment a szunyókálás is, míg a kis rabszolgánk dolgozott. Akit mégis zavarna, az nyugodtan állítson be egy olyan időpontot, amikor nincs otthon, mire hazaér tiszta lesz a lakás. Minél többször járta körbe a terepet, annál profibbá vált az ILIFE. A kisebb küszöbökön gond nélkül átment, ügyesen manőverezett a berendezési tárgyak között. Amikor elakad, akkor Harry Houdini módra kapcsol és megpróbálkozik a szabadulással, sikertelenség esetén csipog, villog, kéri az emberi beavatkozást, ha segítünk, dolgozik tovább, ha nem megvédi  magát kikapcsol. Menet közben megállítjuk és 15 másodpercig nem kap utasítást, akkor szintén kikapcsol, bekapcsolnia távirányítóval vagy a porszívón lévő CLEAN megnyomásával lehet.

Minden típusú kemény padlón kitűnően elboldogul, normál szőnyeg sem probléma, habár a porszívó nem rendelkezik alsó főkefe rendszerrel. A sűrű szövésű shaggy szőnyeggel azonban nem tud mit kezdeni, néha a földön lévő vezetékekkel is összerúgta a port, feltekerte az oldalsó kefe és megállt a tudomány. Érdemes tehát a takarítás útjába lévő kábeleket úgy elrendezni, hogy ne zavarják a porszívó munkáját.

Miután megtörtént a porszívózás, jöhet a felmosás. Ehhez ki kell cserélnünk a portartályt a víztartályra és fel kell pattintanunk a padlófényező párnát. A 850 Pa szívóerővel rendelkező motor ilyenkor nem dolgozik. A 3 deciliternyi folyadék 80 percre elegendő, ez alatt 180 négyzetméternyi felületet mos fel. A lakás ahol szolgálatot teljesít a V5S Pro 100 négyzetméteres, sima ügy volt a felmosás.

Nem szabad vegyszert önteni (padlófelmosót) a tartályba és kemény vizet sem ajánlatos használunk, mert száradás után foltos lesz a felület, lágyított szűrt víz vagy desztillált víz esetén nem kell ettől tartanunk. A felmosáshoz illetve a mop nedvesítéséhez szükséges vizet, a hangzatos nevű i-Dropping technológia biztosítja, leegyszerűsítve a tartály alján elhelyezettek két kis kiömlőnyílást és azon át csepeg ki a víz.

Karbantartás, összegzés

Az első használatbavétel előtt ajánlatos a megadott 280 perces feltöltési időt betartani, a későbbiekben már nem kell ilyen sokáig tölteni. A készülék karbantartási igénye minimális, a portartályt kell üríteni és a az oldalkeféket kell ellenőrizni, hogy nem-e tekeredtek fel köré szennyeződések (hajszál, cérna). A tartály egy mozdulattal eltávolítható, a finom szűrő és a HEPA szűrő kivétele után vízben mosható. Az oldalkefék egy csillagfejű csavarral vannak rögzítve, csavarhúzó segítségével különösebb szakértelem nélkül leszerelhető. Felmosás után szedjük ki a víztartályt, mielőtt a dokkolón töltenék a zárlat elkerülése végett és természetesen a nanofiber törlőkendőt is mossuk ki a szennyeződésektől.

A tartozékok külön is megvásárolhatóak ide kattintva, ha a későbbiekben szükség lesz a pótlásukra.

A takarítás minősége meglepően jó, persze a nehezen hozzáférhető sarkokhoz, ahová csak egy vékony porszívó cső fér be, nem tud takarítani. Hihetetlen, hogy milyen sok port képes volt összeszedni, még az előtte takarított lakásban is. A kis robotharcos igen jó eredménnyel harcol a mindennapi kosz ellen. A nagytakarítást nem végzi el helyettünk, de rendszeresen használva a tisztaságot kiválóan szinten tudja tartani. Jóval kevesebb a szálló por. Mióta rendszeresen takarít az ILIFE, azóta a fekete színű TV keret, vagy a számítógép ház, ami portörlés után, már másnapra ismét poros volt történet megszűnt.

Összességében különösebb hibát nem találtam, jól néz ki, az összeszerelés minősége korrekt, ahogyan a takarítási képességek is. Egy virtuális fal esetleg jó lett volna, meg alsó kefe rendszer, amivel a szőnyegek takarítása hatékonyabb, de ebben az árkategóriában ezek általában hiányoznak. A gép nincs túlbonyolítva, tájékozódása nem vizuális lokalizáción alapul, az-az nem szisztematikusan takarít, mint a többszörösébe kerülő robotporszívók.

Kinek ajánlható az intelligens robotporszívó? Röviden, mindenkinek. Az idősebb korosztálynak egészségügyi problémák miatt, vagy a fiatalabb generációnak, a rohanó életvitel miatt az értékes szabadidőben jóval kevesebbet kell foglalkozni a takarítás nyűgjével. Nagyon hasznos ahol van egy házi kedvenc a lakásban (kutya, macska), de allergiásoknak is sokkal  elviselhetőbb lesz az  otthon levegője a megbízható robotbejárónő minden napos tevékenykedése után.

Az ILIFE V5S Pro Intelligens robotporszívó ide kattintva vásárolható meg 150 USA dolláros áron, amely 42 ezer Ft, EU Express szállítást választva, nem lesz további plusz költségünk.

Szerző: FonTecOne

2017.05.17

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.