Haier XShuai HXS C3 – robotporszívó teszt

Komoly népszerűségre tettek szert a robotporszívók, az etalonnak számító iRobot és a jócskán túlárazott nagynevű gyártók termékei mellett, létezhet más költséghatékony megoldás is.

Bevezetés, tartozékok

Bizalmat ébreszt a vásárlókba, ha olyan gyártótól vesznek elektronikai terméket, amelynek logóját már korábban látták egy televízión, egy mosógépen, egy kenyérpirítón vagy bármilyen más eszköz előlapján. Az ismertségnek ára van, amit bizony a vásárlóval fizettet meg az adott cég. Az itthon ismeretlenek számító gyártók sokkal olcsóbban kínálnak jó minőséget és akár nagyobb tudást is.

A Haier név sokak számára ismerős lehet, nekem is az volt, hisz ilyen típusú hűtőnk van. Történetük már 1920-ban elkezdődött a Sárga-tenger partján, Qingdao városában. Nemzetközileg ismertek egy befutott német hűtőgépgyártó céggel való együttműködés után lettek. A termékpaletta óriási, gyártanak mindenféle háztartási gépet, klímaberendezéseket, mobiltelefonokat, számítógépeket és még sorolhatnám napestig.

Az XShuai a Haier csoport tulajdonában lévő márka, az intelligens otthoni megoldások innovációjára összpontosít.

A robotporszívó mellé az alábbi kiegészítőket kapjuk:

– 1 db dokkoló állomás és a hozzá tartozó EU szabványú hálózati adapter,
– 1 db távirányító,
– 1 db hengerkefe,
– 1 db cserélhető betét a hengerkefe nélküli porszívózáshoz,
– 1 db 830 ml űrtartalmú porgyűjtő,
– 1 db 100 ml űrtartalmú víztartály,
– 1 db tartalék HEPA szűrő,
– 1 db jobbos és 1 db balos tartalék oldalkefe,
– 1 db mosható padlófényező párna (mop),
– 1 db tisztítókefe,
– 1 db használati útmutató,

A fenti képet megnézve, rögtön látszik a XShuai HXS – C3 legfőbb erénye. Ez a lekerekített négyzet alakú kialakítás, hisz a sarkokhoz jobban odafér egy négyszögletes porszívó, mint egy kör alakú. Méreteit tekintve 340 mm széles, 340 mm hosszú, 90 mm magas és 3295 gramm súlyú, jóval robusztusabb, mint az ILIFE V5S Pro.

A robot teste jó minőségű műanyagból készült, példás összeszerelési minőségben. A gép tetejét három fő elem uralja. Az egyik az aranyos kis békaszemek, ahol a HD videokamera is helyet kapott. A másik a digitális kijelző, amelyen a felső sorban megjelenik a kamera és Wi-Fi kapcsolatot jelző lámpa, az idő, a hetek száma, valamint az akkumulátor állapota. Az alsó sorban a következő érintésérzékeny gombok találhatóak: hangerőszabályzók, az automatikus takarítás mód és a Home gomb, amellyel dokkolóra lehet küldeni. A harmadik a portartályt takaró felhajtható ajtó.

A mosolygós kis béka elején a félkör alakú műanyag ütköző (Bumper) található, a beépített infra érzékelőkkel. A szenzorok érzékelik az akadályokat, a robot csak annyira közelíti meg az érzékelt tárgyakat, hogy az oldalsó kefe pont elérje a tisztítandó felületet. Ha mégsem jönne össze a mutatvány és nekimegy valaminek, akkor a gumírozott ütköző benyomódása ad tájékoztatást a porszívónak, hogy változtasson irányt. A gép hátsó részén lévő két nyíláson távozik a levegő, ami elég jól érződik. Tőle jobbra a ki-, és bekapcsoló gomb és a töltő csatlakozó kapott helyet, így  dokkoló nélkül is van lehetőség a töltésre.

A robotporszívó alsó részén, elől találjuk a szabadon forgó bolygókereket, ami támasztó szerepet lát el, mellette két oldalt lévő fém lapok a dokkoló érintkezői, ezeken keresztül kapja a masina a töltést. A kivehető akkumulátor takarólemeze a szívónyílás felett látható. A két hajtott rugós gumikerék között található főkefe, amely 190 mm hosszúságú és a robot elején 2 db oldalkefe, ezek együtt dolgoznak a hatékonyabb takarítás érdekében. A szívónyíláson van egy cserélhető műanyag betét, ha hengerkefe nélkül akarunk porszívózni, leszűkíti a szívónyílást. Mindkét betétet egy gumiköpeny veszi körül, hogy a szívóhatást minél jobban a padló felé irányítsa. Található még a jobb és bal szélen 4 db infra leesés érzékelő, ha a lépcső szélére ér a gép, irányt vált, nem esik le. Végül és nem utolsó sorban, a felmosáshoz szükséges lapos víztartály és a felette lévő padlófényező mop is a robot alján kapott helyet.

Tesztüzem

Első használatba vétel előtt, rakjuk fel tölteni a porszívót legalább öt órahosszán keresztül. Az energiával feltankolt szerkezetet munkába küldeni négyféle módon lehetséges. A legegyszerűbben a robot digitális kijelzőjén lévő az Auto gomb megnyomásával lehet. A második mód, a távirányító használata, ahol kiválaszthatóak a takarítási üzemmódok és manuálisan irányítható a gépszörny útvonala.

A harmadik mód, az Amazon Alexa asszisztensét használva,  hanggal irányítani a Haier porszívót. Sajnos ehhez külön eszköz kell, ilyennel nem rendelkezem, ezért ez nem volt kipróbálva.

A negyedik lehetőség, applikáción keresztül a telefonunkkal. Ehhez első lépésben le kel tölteni a Huiba nevű alkalmazást a Play Áruházból vagy az App Store-ból. A telefonszámunk megadásával regisztrálunk, majd beírjuk az SMS-ben visszaérkező kódot. A robotporszívó oldalán lévő QR-kóddal hozzáadjuk az eszközt, itt jegyezném meg, hogy érdemes menteni a kódot, mert ha a későbbiek során lekopik a matrica, egy másik telefon esetén nem fog összejönni a telefonos móka. Ezután a Wi-Fi felhasználónév és jelszó megadása következik. Majd a következő lépésben tartsuk lenyomva az Auto gombot a porszívón, persze előtte emeljük fel a kicsikét, mert rögtön harcba indul a robotunk. Pár másodperc múlva csippan, ekkor a telefonunk Wi-Fi beállításaiban megkeressük „HUIBA”nevű hálózatot és csatlakozunk hozzá. Et voilà, kész is vagyunk.

Az alkalmazáson keresztül irányíthatjuk, akár a kamera képe alapján is a robot mozgását, valamint takarítási módokat választhatunk. A beállításokban állíthatunk be időzített takarítást, új felhasználóként hozzáadhatjuk családtagjainkat, vagy a robotporszívó szoftverét frissíthetjük, ami meg is történt, az első bekapcsolás után. Ha takarítás közben valamilyen hiba lép fel, üzenetben kapunk értesítést.

A XShuai HXS – C3 ötféle takarítási módot tud. Ezek lehetnek: Automata mód, Spot (körkörös takarítás), Z-alakú tisztítás, Edge (élek takarítása) és a Vacuum (nagy teljesítményű szívás).

Nagy előny, hogy használható porszívóként, felmosó robotként és a kettőt kombinálva, hibrid módban is. Az utóbbi előnye, hogy az egyébként is egymás után folytatott két tevékenységet egyben elvégezhetjük, időt és energiát megspórolva. Van még egy hasznos extra, ami a P2P átviteli technológia támogatása. Ennek segítségével felhívjuk az okos porszívókat és videó beszélgetést folytathatunk az otthoniakkal. Házőrzőként is bevethetjük a robotmindenest, kamerán keresztül körbenézünk a lakásban, lecsekkoljuk házi kedvencünket, vagy lefényképezzük az illetéktelen személyeket a lakásunkban.

Karbantartás, összegzés

A gépházában egy a Xiaomi által is használ, gondozásmentes Nidec szénkefe nélküli motor dolgozik, aminek fordulatszáma eléri a 12000 fordulat/percet, eközben 1000 Pa szívóerőt fejt ki a rendszer. Az erőforrás zajszintje 70 decibel. A cserélhető 2600 mAh kapacitású Lithium-Ion akkumulátor 90 perc munkaidőt engedélyez. Ha a töltöttség 15% alá csökken, a robot önállóan megkeresi az energia forrását. Feltölteni 210 perc alatt lehet 100%-ra.

Felmosáskor ajánlott lágyított szűrt víz, vagy desztillált víz használata, így a vízkővel sem lesz gondunk és a felület is foltmentesen szárad. A portartály és finomszűrő vízben mosható, a HEPA szűrőt pedig levegővel fújuk ki, napi használat esetén 3, heti pár alkalom esetén  5-6 hónap elteltével cseréljük ki! Az oldalkefék és a  robot alján található kefe eltávolítása szakértelmet nem igényel, minden alkalommal tisztítanunk kell a felcsavart szennyeződések (hajszál, cérna) miatt. Napi használt esetén 1,5-2 év után lesznek csere érettek. Az akkumulátort komolyabb kapacitás  csökkenés nélkül 600-1000 alkalommal lehet újratölteni, ami mindennapos takarítás esetén barátok közt is 2, de inkább 3 évet jelent, utána jöhet a csere.

A Haier XShuai HXS – C3  takarítási minőségével teljes mértékben elégedett voltam. Hagyományos porszívóval takarítani csak ott kellett, ahová csak egy vékony porszívó csöve fér be. Az XShuai kapott egy második generációs, az Epson által gyártott giroszkópot, ezáltal szisztematikusan takarít. Feltérképezi a helységeket, a berendezési tárgyak helyzetét megjegyzi, és a területet sávokra osztva, egymás után járja be, pont úgy, ahogy mi is tennénk. A Haier szoftvere sokkal kifinomultabban dolgozza fel a szenzoroktól beszerzett jeleket, mint például a véletlenszerűen takarító ILIFE V5S Pro, ezáltal jóval rövidebb idő alatt végez a takarítással. A hatékony munkavégzés érdekében ajánlott robot kompatibilissé tenni az otthonukat. Érdemes úgy elpakolni, hogy a gép szabadon tudjon közlekedni. A széthagyott kábelek, játékok, sűrű szövésű shaggy szőnyegek feladják a leckét, az intelligens porszívónk elakad, emberi beavatkozást igényel.

Összegezve az eddig leírtakat. A nagy szívóerő és az alsó kefe rendszer miatt, nagyon jó a takarítás minősége. Nem összevissza bolyong, ezáltal rövidebb idő alatt kitakarít. A porszívózás és a felmosás a külön tartályoknak köszönhetően egyszerre végezhető. Telefonon keresztül akár a távolból is irányíthatjuk, és egyúttal körülnézhetünk a lakásban, hogy minden rendben van-e. Negatívumként a virtuális fal hiánya, és a plusz kiegészítő nélkül nem működő Amazon Alexa hangvezérlést említeném meg. Azért csodát ne várjuk, nem a Skynet által létrehozott mesterséges intelligencia dolgozik a géptestben, mely öntudatra ébred. Előfordul, hogy igényli a humanoid erőforrás segítségét.

Hatalmas segítséget jelent otthonunk tisztán tartásában, és rengeteg időt spórol meg számunkra egy jó robotporszívó. Aki kedvet kapott a Haier XShuai HXS – C3 megvásárláshoz, ide kattintva megteheti. Az összköltség 160 USA dollár, ami  44 ezer forint, mivel a termék EU raktárból érkezik nem lesz további fizetnivalónk.

Szerző: FonTecOne

2017.05.17

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.