Blackview BV8000 Pro teszt

A Blackview páncélosát lehet ütni-verni, vízbe dobni, szélsőséges időjárási körülmények között használni, ezekért cserébe nagyon kevés kompromisszumot kell kötnünk.

Bevezető, tartozékok

A Bv8000 Pro nem a most trendi, kilóg a dupla kamera a hátlapból, összetörök, ha csúnyán rám nézel, estére úgyis töltened kell, kategória játékosa. Minden bizonnyal nem is ezekkel a fentebb írt tulajdonsággal fogja meghódítani a vásárlókat a Blackview. Ezzel szemben, lehet ütni-verni, vízbe dobni, a por, víz, ütésálló és extrém hőmérsékleten is működőképes  IP68-as minősítéssel rendelkező telefont.

A 2013-ban alapított gyártó BV sorozatába tartozó telefonok az úgynevezett rugged smartphone kategóriába tartoznak, vagyis olyan megerősített kialakítással rendelkeznek, melynek köszönhetően nagyon jól bírják a szélsőséges körülményeket. A legtöbb felhasználónak nincs szüksége strapabíró telefonra, ezért a piaci kínálat is igen szűkös. A Blackview BV8000 Pro az extrém sportolóknak, ipari körülmények között dolgozóknak, vadászoknak, horgászoknak, egyszóval azoknak készül, akik nem akarnak, vagy nem tudnak vigyázni megbízható digitális társukra.

A telefon, egy a gyártótól megszokott, fehér színű, lapos papírdobozban érkezett, valószínűleg azért, mert komolyabb raktárkészlettel rendelkeznek ebből az egyen csomagoló anyagból.

A doboz tartalma fullos, a kiegészítőkkel nem fukarkodtak Shenzhenben. Kapunk egy gyorstöltésre képes 2 amperes töltőfejet, egy Type-C USB kábelt, egy USB Type-C – microUSB adaptert, OTG adaptert, agybadugós, mikrofonos, sztereó headsetet, kijelzővédő fóliát – amelyből gyárilag is van egy az előlapon –, mini kereszthornyú csavarhúzót és tartalék csavarokat a SIM és microSD kártya takarólemezéhez, valamint egy kis papír alapú olvasnivalót.

Külső, kijelző

Első ránézésre látszik, ezt a telefont kültéri használatra tervezték, mellyel abszolút nem kell kesztyűs kézzel bánnunk. A csavarokkal rögzített készülékház és a gumival borított szélek is azt mutatják, hogy itt bizony nem a kecsességé a főszerep. A 156,2 × 79,2 × 13,2 milliméteres méretek és 225 grammos tömeg is ezt támasztja alá.

Az 5 hüvelykes, 1920×1080 pixel felbontású, Sharp IGZO IPS kijelzőt, Gorilla Glass 3 üveg védi. A 441 ppi-s képpontsűrűségű, remek fényerejű panelnek a láthatósági szögei szélesek, ahogyan azt egy mostoha körülmények elviselésére tervezett mobiltól el is várhatjuk. A MiraVision képminőség-javító technológia segítségével a megjelenítést széles keretek között finomhangolhatjuk.

Alapvetően két szabványt használnak a strapatelefonok ellenálló képességének a meghatározására. A Bemeneti Védelem (Ingress Protection), vagyis az IP jelölés, amelyből a készülék a legmagasabb, IP68-as minősítést kapta, tehát a készülék a lehetséges legnagyobb mértékben por- és vízálló. Az előlap alsó részén az erre utaló feliratot nehéz lenne nem észrevenni. A második vizsgálati procedúra, az eszközt érő természetes és mesterséges hatások következményeit határozza meg, amelyet MIL-STD 810 szabványként jelölnek. A vizsgálat meglehetősen bonyolult, de a lényege, hogy  extrém mechanikai hatások és hőmérsékleti viszonyok között tesztelik az eszközöket. Hivatalosan nincs ilyen minősítése a BV8000-nek, de a gyártó által készített videó (egy a sok közül), ad némi betekintést arról, hogy mire is képes a készülék.

A készülék háza, amelyre inkább a páncélzata szó illik, nagyon erős műanyagból készült, mindkét hosszanti oldalon fém merevítéssel, melyet négy-négy csavarral rögzítettek. Az előlapon a szokásos szenzorok mellett a háromszínű, személyre szabható értesítési LED megléte örömteli. A kijelző alatt található, háttérvilágítással rendelkező kapacitív érintőgombok sokkal jobban illenek egy ilyen mobilhoz, mint a szoftveres androidos vezérlőgombok. Nagyon ritkán, de néha előfordult, hogy a vissza gomb nem érzékelt, ami szoftveres hiba. A gyártó hivatalos fórumán már jelezve lett ez ügyben, hamarosan orvosolják a hibát.

Baloldalra kerültek a hangerőszabályzók, valamint a PTT (Push-to-talk) gomb, melynek nyomva tartásával vészívást indíthatunk, ha nem tudunk telefonálni, plusz üzenetben még a GPS koordinátáinkat is elküldi az előre beállított számra. Az SOS hívás komoly dolog, soha ne legyen rá szükségünk.  A PTT, amely csak külön alkalmazás, például a Zello PTT Walkie Talkie letöltése után használható, nem túl elterjedt. A BV8000 jobb oldalán fentre került a bekapcsológomb, az alsó részre pedig a dedikált kamera gomb. A kettő  között, nem túl szerencsés helyen az ujjlenyomat-szenzor dolgozik magas találati aránnyal. A telefont nem irodai, inkább műhely körülmények közé szánták, ezért koszos, vizes ujjal is próbáltam a feloldást, ami ez esetben nem működött.

A telefon felső élén elhelyezett 3,5 mm-es jack csatlakozó és a lent található USB Type-C port közös tulajdonsága azon kívül, hogy az átlagosnál mélyebben ülnek, az hogy nem kaptak gumírozott védőborítást. Két dologra figyeljünk oda ezért. Vízből való kivétel után nem szerencsés töltőre rakni a telefont, vagy a fülest csatlakoztatni! Csak a gyári, vagy olyan USB Type C kábel, illetve fülhallgató használható, amelynek az átlagosnál hosszabb a csatlakozója!

Az érdes, kereszthálós felületű hátlapon a csavaroké a főszerep. A Blackview feliratú takarólemez lecsavarozása után férhetünk hozzá a két darab nanoSIM és a mellette lévő microSD kártya foglalatához. A hangszórót védő, két csavarral rögzített fémlemez szintén jót tesz az összképnek. A kamera mellett elhelyezett LED villanó komoly fényerővel rendelkezik, elsődleges feladatát, ami a strapatelefon esetében a zseblámpa funkció, tökéletesen ellátja.

Hardver, szoftverezettség

A teljesítményért a Blackview páncélosában a MediaTek Helio P25-ös lapkakészlete a felelős. A nyolcmagos processzorban négy Cortex-A53 mag 2,39 gigahertzen és szintén négy Cortex-A53 mag 1,69 gigahertzen ketyeg. Az ARM Mali-T880-as grafikus gyorsító a nagyobb kijelzővel szerelt telefonokkal is jó viszonyban van, az 5 hüvelykes megjelenítő meghajtása gyerekjáték a számára. Rendszermemóriából 6 gigabájt LPDDR4 típusú RAM található a fedélzeten, a belső tárhely pedig 64 gigabájt. A tárhely a SIM foglalat feláldozása nélkül tovább bővíthető, 256 gigabájtos microSD kártyával is megbirkózik a BV 8000 Pro.

Szoftver tekintetében az Android 7.0 Nougat áll rendelkezésre, ám hamarosan jönni fog az Oreo frissítés is. Bekapcsolás után érkezett három OTA update, majd egy héttel később negyedik is, de sajnos az androidos biztonsági csomagot nem aktualizálták. Szinte teljes egészében gyári Android rendszert kapunk, módosított ikonkészlettel, alkalmazásmenü és felesleges dolgok nélkül, amik csak hátráltatnák a rendszer működését.

A hardver bőséges erőtartalékkal rendelkezik, ezért a mindennapi használat során nem kell megakadások miatt idegeskedni, minden program azonnal megnyílik, nincs egy pillanatnyi késlekedés sem.

A pluszban beépített okosságok listája bőséges, ezeket a Smart Assistant menüpont alá csoportosították. Van itt minden, mint a jó boltban, csak a nyelvi csomag maradt ki. A kedvenceim a LED értesítések beállítása (LED Notification), a hangerő gombokkal való ébresztés (Volume Key wake up), a kékfény-szűrő (Eye protection) és az egykezes mód (One hand mode). A  duplakoppos ébresztés, valamint alkalmazások hálózati hozzáférésének szabályozása (Network acces control) és a QR kód olvasó szintén hasznos extra.

Kamerák, multimédia

A BV 8000 Pro nem egy divat telefon, ezért a hátlapra szerencsére csak egy, de nagyon jól működő kamera került. Az f/2.0 apertúrájú, 16 megapixeles Samsung S5K3P3 szenzor, a villámgyors PDAF-autofókusszal kiegészítve, átlagon felül teljesít. Nem maradt el az előlapi szenzor sem, ami 8 megapixelben lövi a szelfiket. Videofelvétel legfeljebb Full HD felbontásban készíthető, 30 fpssel, átlagos kép- és hangminőséggel. A szokásos tesztképek automata módban, alapbeállításokkal készültek.

A képek teljes méretben itt láthatóak.

Jó fényviszonyok között, fotós képességek tekintetében, a Blackview az élmezőnybe sem vallana szégyent, a strapabíró okostelefonok mezőnyében. A dinamikatartomány, a vonalélesség és részletek rendben vannak, még a távolabbi tárgyakkal is egész jól megküzd az algoritmus. Meglepő, de mindenképpen örömteli, hogy éjszaka is vállalható felvételek lőhetők.

Kamera szoftver nincs túlbonyolítva, minden van, amire a mindennapokban szükség lehet: panoráma, HDR, arcszépség mód, professzionális mód, bár Camera2 API támogatás kimaradt, így a manuális állítási lehetőségek korlátozottak.

Gyárilag a Play Zene vagy a veterán AOSP alapú Zene alkalmazás szolgál a zenék lejátszására. A multimédiás hangszó zenei minőség terén középszerű teljesítményre képes, az integrált NXP Smart PA audio chipset ellenére is. A maximális hangerő azonban félelmetes, soha nem hallottam még ilyen brutálisan hangos telefont. Van RDS-információk megjelenítésére képes FM-rádió is, amely működni csak headset csatlakoztatása után fog.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Blackview BV 8000 Pro két nanoSIM-et tud fogadni, mindkét kártya 4G képes, a beszélgetések, melyeket akár rögzíthetünk is,  mindkét oldalon jól érthető és hallható.

Adatkommunikációs képességek tekintetében minden adatott a boldogsághoz. Nem maradt ki egyetlen hazai frekvencia sem, így a  B20-as 800 MHz-es LTE sáv, valamint a VoLTE technológia is támogatott.  A kétcsatornás Wi-Fi átlag feletti érzékenységgel rendelkezik. Bluetooth kapcsolaton keresztül a több órás zenehallgatás minden esetben probléma mentes volt. Szenzorokból sem szenved hiányt a készülék, van NFC is, infra azonban nincs. Autós navigáció során a készülék csillagos ötösre vizsgázott, a pozíciószerzés gyorsan megtörtént, a jelet utána végig stabilan tartotta.

A hátlap alatt található, 4180 mAh kapacitású Lithium-Polymer akkumulátor, két napos üzemidőd biztosított, átlagosan 5 óra bekapcsolt kijelzővel. Kétórányi YouTube videónézés alatt 23%-ot merült a telefon. Energiával feltölteni, 20-ról 100%-ra, 147 perc alatt lehetett, a MediaTek Pump Express technológiáját támogató gyári töltőfejjel.

Mit kapunk a pénzünkért?

A Blackview BV 8000 Pro most EU raktárból is megvásárolható, így nem lesz további járulékos (ÁFA) fizetnivalónk. A szállítási költséggel megnövelt ár 240 USA dollár, ami 60 ezer Ft.

Szerző: FonTecOne

2017.05.17

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.