Alfawise S100 és Alfawise RST2056 elektromos fogkefe teszt

Modernizált, jó minőségű fogápolási eszközök, minden feleslegesnek gondolható sallang nélkül, szinte fillérekért.

Bevezető, tartozékok

Az Alfawise a Gearbest saját márkája, de ettől függetlenül ugyanezekkel a termékekkel szembetalálkozhatunk más néven és csomagolásban máshol is. Az Alfawise kínálata folyamatosan bővül, az aprócska SD-kártyától a méretesebb 3D nyomtatóig bezárólag.

Korábban már írtam és a fogorvosok is egyetértenek abban, hogy egy jól megválasztott motoros fogkefével, sokkal alaposabb tisztítást érhetünk el. Feldobhatjuk az unalmas fogmosást és tényleg új szintre emelhetjük a fogápolás élményét. Az ismert gyártók termékei túlárazottak és drágák, felesleges extrákkal teletűzdeltek, érdemes lehet körbenézni egy jobb alternatíva után, talán épp az Alfawise kínálatában.

Az Alfawise S100 esetében, amely Digoo DG-YS11 néven is felbukkan, a tároló doboz nem túl beszédes, de kárpótol minket a beltartalom. Kapunk egy informatív, angol nyelvű használati utasítást, egy aranyos kis kártyát a helyes fogmosásról és a fogkefe használatáról, 2 darab cserélhető fejet védőkupakkal, indukciós töltőt, valamint egy utazótokot.

Az Alfawise RST2056 tárolóegységén gyakorlatilag az összes információ megtalálható, a pakk tartalma is hasonló, de utazótok nem jár, kárpótlásul 3 fejet találunk különböző színjelöléssel, ezáltal akár a család többi tagja is használhatja a fogkefét.

Az S100 teste ABS-ből (akrilnitril-butadién-sztirol) készült, ami komoly ütésálló képességgel, nagy keménységgel és szilárdsággal, jó hőállósággal és vegyszerállósággal rendelkező hőre lágyuló műanyag. A 250×30 milliméteres méretek és a 107 grammos tömeg, jóval nagyobb, mint a hagyományos fogkeféknél megszokott, ezért szokni kell vele a fogmosást.

Az RST2056 szintén ABS műanyag házat kapott, érzésre és fogásra egy hangyányit gyengébb minőséget képvisel. A 250×25 milliméteres dimenziói és a 112 grammos tömege itt is nagynak tűnik, de gyorsan megszokható. Mindkét fogkefe IPX7 védelemmel rendelkezik, vagyis ellenáll a véletlen vízbeesésnek, 1 méteres mélységben akár 30 percen át. Csap alatt nyugodtan moshatóak, nem fognak beázni.

A fogkefe fejek kialakítása, formája, valamint a DuPont cég által gyártott W kialakítású sörték kíméletes és alapos tisztítást biztosítanak. A fejeket 3 havonta cserélnünk kell, nagyjából egy hagyományos fogkefe, azaz 4-5 dollárért beszerezhetőek az új fejek.

Használat

Első használatba vétel előtt, 24 órás töltésre van szükség mindkét eszköznél, utána 12-16 óra elég lesz. Az indukciós dokkoló USB csatlakozóban végződik, így szükség lesz egy maximum 5V / 1A leadására képes töltőfejre, vagy inkább használjunk egy jó minőségű  power bankot. A 800 mAh kapacitású, Lithium-Ion akkumulátor 30 napos üzemidőt tesz lehetővé.

Az Alfawise RST2056 indukciós töltőbölcsője, EU szabványú hálózati csatlakozót kapott, így a töltés itt egyszerűbben megoldható. Az akkumulátor kisebb, csak 650 mAh kapacitású, így a Lithium-Ion telepből 15 nap hozható ki.

Az indukciós töltő remek dolog, csak behelyezzük a fogkefét a tartójába, és az akkumulátor töltése megindul. Ehhez a töltési módszerhez nincs szükség elektromos érintkezésekre, amelyeket tisztán és szárazon kellene tartani, mindez megoldható vezeték nélkül, egy elektromágneses mezőn keresztül. A fogkefe aljában van egy szekunder tekercs, a töltőben egy primer tekercs, a kettőt műanyag szigeteli el egymástól. Amikor a fogkefét beleállítjuk a töltőbe, a két tekercs nagyon közel kerül egymáshoz, lényegében transzformátort képez. A hálózati áram segítségével a töltő tekercse váltakozó mágneses teret kelt. Ez a tér váltóáramot indukál a fogkefében, amelyet egyenárammá alakítanak át az akkumulátor feltöltéséhez.

Az S100 be- és kikapcsolásért az arannyal keretezett vezérlőgomb hosszú megnyomása felel, míg a fogmosási lehetőségek között a gomb rövidebb megnyomásával választhatunk. A fogaink tisztítására 4 kétperces és egy egyperces program választható, az aktuális üzemmódot kellemes kék fény jelzi.

Clean: Napi fogmosáshoz használjuk, a szónikus technológiának köszönhetően percenként 31.000 rezgőmozgást végez a fej.

Sensitive: Kíméletesebb tisztítást eredményez, ha először használunk elektromos fogkefét, akkor ezt a módot válasszuk az első 1-2 hétben.

Massage: A leggyengébb mód, alacsony frekvenciás rezgés a fog és az íny masszírozására.

White: Fehéríti, megszabadítja a fogakat a tea, a kávé és a dohányzás okozta makacs elszíneződéstől, a rezgésen felül enyhe pulzáló érzést is tapasztalhatunk.

Polish: A többi móddal ellentétben ez 1 perces program, amely az elöl lévő fogakat polírozza.

Az RST2056 az egyetlen gombos működtetést dobta, van külön bekapcsoló és módválasztó gomb, a kiválasztott programot fehér fénnyel jelzi vissza. A tisztítási módok a Clean és Sensitve/Soft esetében megegyeznek az S100-nál leírtakkal. A Whiten mód használatakor, a 31000 helyett 40000 mikrovibrációt végez a fej percenként. A Massage opció is eltérő, ami gyakorlatilag a Clean és a Whiten kombinációja.

Mindkét fogkefe automatikusan, a 2 perces tisztítási ciklus befejeztével kikapcsol, valamint 30 másodpercenként pillanatnyi szünettel jelzi, hogy váltsunk oldalt.

Az Alfawise szónikus fogkefei remek alternatívát nyújtanak az okos funkciókkal felvértezett és ezáltal drágább társaikkal szemben, mint például a képen is látható Xiaomi Soocare X3. A tisztítás hatékonyságában nem találtam számottevő különbséget. A kényelmi funkciók azonban hiányozhatnak, mint például a fogkefefej és az akkumulátor állapotának százalékos kijelzése, vagy a fogmosás hatékonyságának értékelése, statisztikája, amelyet a telefonunk kijelzőjén megtekinthetünk.

Az Alfawise S100 jelenleg 23 dollárét, azaz 6500 forintért szerezhető be. Egy kicsit drágább az Alfawise RST2056 a maga 25.52 dolláros árával, ami 7100 forint. Plusz költség csak a 2.7 dolláros szállítás díj lesz, mivel az áfahatár alatt vagyunk.

Lenovo Watch 9 teszt

A számítógépes területen méltán népszerű gyártó, a viselhető okos eszközök egyre bővülő piacán is szerencsét próbál, hibrid órájával.

Bevezető

A Kínai Népköztársaság fővárosa Bejing, avagy az Európában ismert névalakja Peking, amely nevet egyébként francia misszionáriusok honosították meg 400 évvel ezelőtt, ad otthont a Lenovo Group Limited vállalatnak. Az 1984-ben alapított cég igazán ismerté az IBM PC részlegének megvásárlásával vált 2004 után, amivel a nyugati világ felé terjeszkedett és a világ 3. legnagyobb PC gyártójává vált.

Érintőkijelzős okosórából rengeteg van, azonban klasszikus számlappal nagyon kevés olyan órát találunk, ami összekapcsolható okostelefonnal. A Lenovo, melynek neve a  „Le” (a Legend) és a ,,Novo” (új) szóösszevonásából jött létre, ügyesen megtalálta ezt az apró piaci rést. Túlzás lenne azt állítani, hogy új legenda született a Watch 9 személyében, de mindenképpen megfontolandó ajánlat lehet, egy ilyen okos eszköz beszerzése.

Az óra egy kissé gyűrött papírdobozkában érkezett, melyet a gyártó logója és a típusjelzés díszít. A fedél leemelése után egy informatív, de kínai nyelvű papírnyomtatvány és maga a tesztalany tárul a szemünk elé. Szerencsére innen az angol nyelvű használati utasítás is letölthető.

Külső, kijelző

A Watch 9 egyszerű, de nagyon stílusos klasszikus karóra, prémium anyaghasználattal és összeszerelési minőséggel. A 40 mm-es tok 316L sebészeti acélból készült, ez az acélnak egy speciális fajtája, mely más elemek hozzáadásával olyan tulajdonságot vesz fel, ami allergiamentessé, kopásállóvá, rozsdamentessé, savállóvá teszi az anyagot. Ezt az anyagot az orvostudományban már több mint 300 éve használják. A felület homokszórásos tisztítás után, PVD technológia azon belül is IP(Ion Plating-Ionos bevonás) eljárással kapja meg a fekete, illetve a fehér színt. Ennek az 1838 óta létező módszernek a lényege az, hogy a színező anyag elektromágnesességgel tapad a nemesacélhoz. A PVD bevonat nagyjából 1 mikron vastagságú réteget eredményez, amely szorosan összekötődik a bázis anyaggal és ennek eredményeképpen nem fog lepattogni.

A 20 milliméteres, orvosi minőségű hipoallergén szilikonból készült, szabványos, cserélhető óraszíj jól igazodik a csuklóhoz. Viselése abszolút kényelmes, amelyet az 51 grammos tömeg és a 11,2 milliméteres tok vastagság sem gátol meg.

Az óra 5 ATM minősítésű, alapszintű víz elleni védelem rendelkezik. Mit is jelent ez a gyakorlatban? Zuhanyzáshoz, fürdéshez, alkalomszerű, rövid ideig tartó úszáshoz nyugodtan használható. Az úszásból eredő dinamikus nyomást elviseli, de a nagyobb sebességből adódó dinamikus nyomásnak (vízi sportok) vagy a mélyebb merülésből eredő víznyomásnak nem tud ellenállni. A terméklapon feltüntetett ,,50 ATM Waterproof” nem azt jelenti, hogy 50 méterig vízálló az óra, vagyis hogy a gyakorlatban ilyen mélységig használhatjuk a vízben!

Az 1,5 hüvelykes számlap védelmét Sapphire zafír kristályüveg biztosítja, amely rendkívül karc és ütésálló. A klasszikus, hagyományos mutatók rézből készültek, a polírozott felület foszforeszkáló bevonatot kapott, így sötétben is leolvasható a pontos idő.

A tápellátást egy 120 mAh kapacitású CR2032 gombelem biztosítja, mellyel 6-12 hónapos működés érhető el, használattól függően. Az elemcsere kis kézügyességgel otthon is megoldható, de a későbbi beázás elkerülése végett érdemesebb besétálni egy óraszaküzletbe és ott elvégeztetni.

Beüzemelés, használat, funkciók

A használati utasításon lévő QR-kód már sejtetni véli, hogy itt bizony valamiféle telefonon futtatható huncutságra is szükségünk lesz. A mandarin nyelv ismerete nélkül a QR-kódos mókát felejtsük el. Android esetében a Play Áruházból, iOS készülékekkel pedig az App Store-ból töltsük le a Lenovo Watch alkalmazást. A regisztráció (nem kötelező) befejezése és az alapvető testadatok beírása után, már csak a telefon párosítására és a kért engedélyek megadására van szükség és kezdődhet a móka. A Watch 9 a legmodernebb, Bluetooth 5 adatkommunikációs szabványt használja a telefonos kapcsolat létrehozására.

Az alkalmazás főoldala egyszerű és jól áttekinthető, öt részre van osztva. A felső részben a személyes adatainkat kezelhetjük és az óra beállításait végezhetjük el. Alatta a lépésszám, az alvás és a pulzusmérés statisztikái láthatóak, amelyről napi, heti és havi lebontásban tárol információkat. A harmadik sorban a sporttevékenységeket indíthatjuk el, amely lehet futás, túrázás, kerékpározás és úszás. A következő sorban összeveti eredményeinket más felhasználókkal, valamint medálokat kaphatunk teljesítményünk után. A My plan pontban figyelmeztetést állíthatunk be, például egy fontos eseményre.

A Funny Function pontban gyűjtötték össze az okos funkciókat. Készíthetünk képet az óra jobb oldalán lévő gomb megnyomásával, a telefon fényképezőgépével. Pulzust mérhetünk, amelyhez a telefon kameráját és LED villanóját használja, de ez sajnos kamu eredményt hoz, érzékelő szenzor hiányában. Ébresztést állíthatunk be, vagy a bejövő hívásokról SMS értesítésekről kérhetünk jelzést. Mivel hagyományos számlapunk van, a Lenovo Watch 9 csak rezeg ilyen esetben, nem írja ki sem a hívó nevét, se a bejövő üzenetet. Bejövő híváskor a percmutató a félkör alakú skála bal oldalára ugrik, ahol a ,,CALL” felirat van, SMS érkezésekor pedig a jobb oldalra pattan az óra mutató, az ,,MSG” jelölésre.

Nagyon részletesen és pontosan kielemezi a sporttevékenységünket, illetve alvási szokásinkat. Külön öröm, hogy az éjszakai alvás mellett az esetleges napközbeni szunyókálásunkat és figyelembe veszi. Nagyon tetszett még az is, hogy a bejövő hívást a csuklónk megrázásával, vagy az óra jobb oldalán lévő funkció gomb megnyomásával el lehet utasítani. Ezzel a gombbal lehet  egyébként a Bluetooth be és kikapcsolni, illetve 6 másodperc nyomva tartás után az órát alaphelyzetbe állítani.

Az alkalmazás a teszt időszak alatt három alkalommal frissült, az óra pedig egy alkalommal kapott OTA frissítést. Jelenleg minden jól és pontosan működik, kivéve az időjárás előrejelzés, amit nem tudtam működésre bírni. A következő alkalmazás frissítés keretében kivehetnék a pulzusmérés lehetőségét, mert optikai pulzusmérő szenzor hiányában ez vicc kategória. Az alkalmazás értesítések listáját sem ártana bővíteni a következő szoftverfrissítéskor, ugyanis csak 9 választható app esetében kapunk rezgő visszajelzést.

A Lenovo Watch 9 egy klasszikus dizájnnal megáldott hibrid óra, azok akik  a hagyományos órákat kedvelik, de nem szeretnének lemondani az okosórák által nyújtott előnyökről, remek választás lehet. Az óra megvásárlásához nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni és plusz költségek sem lesznek, hiszen 6.500 forintos árával az áfahatár alatt van a gyönyörűség. Tudásban ugyan nem veri a fenti képen látható, hasonló árú , Xiaomi viselhető eszközöket, de megjelenésben köröket ver rájuk, felerősítve a nosztalgiafaktort.

HOMTOM S99 teszt

Átlagos olcsó telefon, amely nem feltétlen érdemli meg a tesztet átszövő szarkazmust. Jelen írás az Antutu, a kromatikus aberráció és a B20 nélkül nem jöhetett volna létre.

Bevezető, tartozékok

A 2013-ban alapított kezdetben bérgyártást végző OEM gyártó története nem túl érdekes. A HOMTOM a Heng Tong kifejezésből származik, a kínai nyelvben a Heng örökkévalót a Tong mesterit jelent. A cég a folyamatos változást és az innovációt veszi alapul, hogy feltárja az utat az örök igazsághoz. A mobiltelefon felhasználókat azonban ez kevésbé érdekli, inkább csak nevetnek a kínai vállalatok névválasztásán és a köré társított rizsa szövegeken.

A HomTom S99 esetében a 99 önkritikusan arra utalhat, hogy a termék nem 100%-os, vannak hibái. Szögezzük le, ez egy 130 dolláros telefon, ha ennek az összegnek a sokszorosáért vásárlunk új mobilt, akkor is messze leszünk a hibátlan, minden igényt kielégítő telefontól.

Az S99 fő ütőkártyái a bitang nagy akkumulátor, a magas megapixel számú kamerák – bár ez közel sem egyelő a jó kamerás képességekkel -, a korrekt rendszermemória és belső tárhely, valamint az vegytiszta Oreo Android rendszer. Van még néhány szerethető és megalkuvást igényélő tulajdonsága a HomTom üdvöskéjének, de ne szaladjunk így előre.

A telefon egy méretes, fehér színű dobozban érkezett, melyet egy kartonszalag ölelt át, amelyet a gyártó nevével, valamint a hátoldalán a specifikációkkal díszítettek. A tartalomra panasz nem lehet, hiszen a 2 Amperes EU szabványú töltőfej, a microUSB 2.0 kábel, a SIM-tű és az angol nyelvű használati utasítás mellé jár némi extra is. Kapunk egy USB OTG kábelt – amivel például a csenevész akkumulátorral szerelt kis pajtásoknak adhatunk át némi energiát -, egy szilikon tokot és egy kijelzővédő fóliát, amiből már gyárilag is van egy az előlapon.

Külső, kijelző

A vásárló piac alapos feltérképezése után, manapság telefont eladni a gyártók szerint csak akkor lehet, ha úgy néz ki, mint az iPhone X. Nem gondoltam volna, de az alma majmolásába minden általam nagyra értékelt brand beszállt, mint például az Asus, Huawei, Xiaomi, vagy legnagyobb szívfájdalomként az első mobiltelefon megalkotója a Galvin Manufacturing Corporation néven létrehozott, szebb napokat megélt Motorola.

Az aprócska shenzeni székhelyű cég dicstelen, akarom mondani notchtalan modellje abszolút retró érzéseket keltett fel bennem. Az első kép, amit megláttam a telefonról ez volt, majd ez, a képek közös jellemzője egy ultramodern páncélos harcjármű. A hátlap alapján engem a 90-es évek közepén az MH kötelékén belül, hosszú ideig, naponta megcsodált álcahálóval letakart VT-55-ös harckocsi műszaki mentőre emlékeztet. Ez a lövegtorony nélküli szörnyeteg, ismertebb nevén ,,Bika” a Csehszlovák hadiipar ékköve volt. Az S99-et kézben fogva ez az érzés csak erősebb lett, ez egy tank kérem szépen.

Szóval külső tekintetében ne várjunk prémium anyagfelhasználást, ez nem az a kategória. Ellenben a műanyagba öltöztetett unibody készülékház nem sok támadási pontot ad, remekül összerakták ezt a miniatürizált plasztik páncélost. A robusztus test 149,5×70×12,8 milliméteres dimenziókkal és 210 grammos tömeggel rendelkezik. A fogásérzet nagyon jó, jól kézre áll a kis ,,Duci Juci”.

Az előlap 74%-át elfoglaló, 5,5 hüvelykes, HD+ (1440×720 pixel) felbontású megjelenítő, melynek a pixelsűrűsége 293 ppi, kapcsán két negatívumot tudok elmondani. A miért nem FHD+ a felbontás felesleges kérdés, de azért válaszolok rá. Elsősorban az alacsony ár így tartható. Másrészt Steve Jobs anno az iPhone 4 bemutatóján elmondta, hogy ha az ember egy kijelzőt minimum 10-12 hüvelyk (25-30 cm) távolságból néz, akkor a 300 ppi pixelsűrűségű kijelzőben nem tudja megkülönböztetni az egyes pixeleket. Ez jelen esetben is így van, habár egy kicsivel a limit alatt vagyunk. A megjelenítő érzékenysége kiváló, a betekintési szögek rendben vannak, erős napfényben is egész jól látható a tartalom. A 18:9-es képaránynak köszönhetően sokkal kompaktabb telefont kapunk, mint a hagyományos 16:9-es, 5,5 hüvelykes mobilok esetében.

Sajnos a MediaTek egyedi technológiáinak tekinthető MiraVision képminőség-javító technológia kimaradt, így szemünk védelme érdekében a kijelző személyre szabása korlátozott, bár olvasó mód azért van. A második hiányosság az, hogy az IPS panel nem kapott külön védelmet, bár ez könnyen orvosolható a mellékelt kijelzővédő fóliákkal.

A kijelző felett a piros, fehér és zöld színben jelezni képes értesítő LED-et, az előlapi kamerát, a beszédhangszórót és a fény- és közelségérzékelő szenzort fedezhetjük fel. Lent a jól bevált igény szerint ki-, bekapcsolható és testre szabható virtuális billentyűk láthatóak. A telefont körbejárva a felső élen a 3,5 mm-es jack csatlakozó, jobb oldalt a hangerő szabályozó és a bekapcsoló gombok, lent a microUSB port és a mikrofonnyílás, bal oldalon pedig a SIM tálcáé a főszerep.

Az egyedinek nevezhető texturált, hatszögletű mintázattal díszíttet hátlapon a kamera páros, a LED villanó, a 7/10-es találati aránnyal dolgozó ujjlenyomat-szenzor, a márkafelirat és az ,,innovatív” három darab bumeránghoz hasonlító hangszóró rács vonzza a tekinteteket.

Hardver, szoftverezettség

A régmúlt idők emlékét tovább erősíti a 2016-ban bemutatkozó MediaTek MT6750T rendszerchip, amely 4 darab 1,5 gigahertz, és 4 darab 1 gigahertzen működő A53-as magot tartalmaz. A SoC támogatja az ARM big.LITTLE technológiát, amelynek köszönhetően kisebb processzor igény esetén csak az alacsonyabb órajelű magokat használja a telefon, de az elavulnak számító 28 nanométeres gyártástechnológiájú chipsetet fogyasztása távol van az ideálistól. Raktak volna bele inkább alacsony akrilamid tartalmú tejfölös burgonya chipset. Mellőzzük a komolytalanságot, szóval a grafikus feladatok felelősére, az alapszinten megfelelő hatékonysággal működő kétmagos Mali-T860-as IGP. Rendszermemóriából 4 gigabájt áll rendelkezésünkre. A 64 gigabájtos belső tároló szekvenciális olvasási sebességre 275.25 MB/s, a szekvenciális írásra pedig 93.38 MB/s eredményt kapott az AndroBench alkalmazást lefuttatva.

Az S99 szintetikus teszteken nem mutatott eget rengetően eredményt – azért le kellett futtatni, mert AnTuTu eredmény nélkül egy telefont értékelni vétek lenne – , íme:

Használat közben nincs alapvetően probléma a sebességével, akadásokkal, fagyásokkal nem találkoztam, igazából minden flottul ment. A PUBG MOBILE, amely szépen futott alacsony grafikai beállításokkal, 30 perc játékidő után 45 Celsius fokra melegítette a CPU-t és az akkumulátort is.

A készüléken az Android 8.0 Oreo rendszer örvendeztet minket, abból is egy alap, letisztult verzió, így az alapvető rendszer programokon kívül szerencsére mást nem találunk az első bekapcsolást követően. A Google-szoftvercsomag és néhány AOSP alkalmazás értelem szerűen nem maradt azért ki.

Az extraként gyárilag egy hasznos alkalmazásokat magába foglaló ToolBag app és egy rendszer karbantartó System Manager nevű program a felhozatal. A beállításokban az új idők szele is megérinthet bennünket, ha aktiváljuk a manapság rendkívül népszerű arcalapú feloldást. A működésével kapcsolatban inkább idézném Szimbirszk leghíresebb szülöttjének mondását ,,Ami nem megy, azt ne erőltessük”.

A bosszankodás helyett nézzük meg inkább, hogy milyen csodákra képes a biometrikus azonosító. Például az ujjlenyomat-szenzort röviden érintve visszaléphetünk egyet a menüben, vagy éppen beérkező hívást is fogadhatunk a képernyő összetapicskolása nélkül. A ,,csodáknak” még nincs vége mert dupla koppintással történő lezárás, a bejövő hívás némítása a telefon lefordításával, valamint egyéb szenzációs dolgokat is abszolváltak nekünk, a Gesture motion (magyarul nem beszélni) menüpontban.

Kamerák, multimédia

A készülék hátoldalán egy 21 megapixeles, f/2.0 rekeszértékű és egy másodlagos, 2 megapixeles modul munkálkodik, azaz nem, ez csak a kábítás részre a történtének. Az előlapon egy 13 megapixel felbontású kamera kapott helyet. Az egytónusú, dupla LED-es villanó fényereje elfogadható, de az éjszakai fotózást felejtsük el. Videót Full HD-ben vehetünk fel 30 képkocka/másodperc sebesség mellett, vállalható képminőségben és túlszűrt hanggal. A szokásos tesztképek automata módban, alapbeállításokkal készültek.

A képek teljes méretben, valamint további képek itt láthatóak.

Valamire való telefon teszt nem létezhet kromatikus aberráció nélkül – tudják ezt a HomTom mérnökei is -, ezért a képek szélei felé található nagy kontrasztú részeket övezi némi oda nem illő rész. Komolyra fordítva a szót, összességében a dinamikatartomány, a vonalélesség, a részletesség alapvetően rendben van és a színhűség is jó. Ennyi pénzért ez több, mint jó.

A kamera szoftver alapszinten hoz mindent, mit földi halandó elképzelhet. Van a tarsolyban Arcszépség, Blur (bokhe), Mono, Panoráma és Pro mód is, mi kellhet még? A fókuszálás gyors és pontos, a HDR képek kicsit gondolkodósabban készülnek, de egye fene. Természetesen a bokhe effekt csak trükk, ahogyan a ,,profeszionális” beállítások tárházát nyújtó profi opció is. A Galéria alkalmazást nyugdíjazták, helyét a Google Fotók örökölte meg.

Zenei fronton továbbra is hadrendben maradat az unalomig ismert AOSP és a Susan Wojcicki, aki egyébként a világ legnagyobb videomegosztó vezére, kaliforniai garázsából indult keresőóriás, Play Zene nevű alkalmazása. Örvendetes, hogy a füles csatlakoztatásával indítható, az RDS-információk megjelenítésére és az elhangzott műsorok rögzítésére képes FM-rádió is a repertoár része.

Zenehallgatáskor a mono hangszóró maximális hangerőn torzít és a mély hangok is hiányoznak, átlagos zenei teljesítményt nyújt, csak úgy, mint a fejhallgatóra menő hangminőség.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A HomTom S99 két nanoSIM, vagy egy nanoSIM és egy microSD kombinációban használható. Mindkét SIM kártya képes 4G hálózatokra lépni, dual standby technológiával, azaz két számmal is a hálózaton lehet lógni egyszerre, ha viszont az egyikről hívás folyik, a másik lekapcsolódik. A beszélgetési hang minőség megfelelő, a vonal mindkét oldalán jól érthető és hallható. A B20 mágikus kulcsszóként szerepel minden felülvizsgálatban, aggódni nem kell, itt is, jelen játékos ismeri a 800 MHz-es LTE sávot, így ,,bárhol” elmerülhetünk a 4G világában.

A kétcsatornás WiFi modem érzékenységét, teljesítményét dicséret illeti. A kis hatótávolságú rádiós kapcsolat nagyon jól működött a telefon és a  Lenovo órám között. Lehetséges, hogy a Bluetooth 5 verziószámú kapcsolatot használó okosórának is volt ehhez némi köze. Mindenesetre úgy szerették egymást, mint ahogyan I. Harald (Kékfogú Harald) dán király az áfonyát, akiről Bluetooth (kékfog) vezeték nélküli szabvány is a nevét kapta. A navigációs képességekkel kapcsolatban problémába nem ütköztem, az iGO Navigation mindig megmutatta a ,,helyes utat”. Szenzorokból bőséges az ellátmány, az NFC, mivel Kínában ez Nem Fontos Cucc azonban kimaradt.

Az üzemidő hosszú, mint Jangce, amely Ázsia leghosszabb folyója. A 6200 mAh kapacitású Lithium-Polymer telep 3 nap után kért némi energia utánpótlást. Egészen pontosan 72 óra 30 perc elteltével, 8% aktív kijelző használattal merült le 20%-ra. Kétórányi YouTube videónézés alatt 13%-ot csökkent a töltöttség. A PCMark akkumulátor tesztjében 12 óra 4 perc után fogyott el a szufla. A készüléket 20-ról 100%-ra – a saját töltőjét használva – 4 óra alatt lehet feltölteni.

Mit kapunk a pénzünkért?

A HomTom S99 összességében egy szerethető telefon, azonban a 130 dolláros ársávban, azaz 40 ezer forint környékén elég erős a kínálat. A készülék négyféle színben vásárolható meg.

 

Xiaomi Soocare X3- elektromos fogkefe teszt

Egyre többen döntenek a hagyományos helyett az elektromos fogkefe alkalmazása mellett, mert hatékonyabbnak tartják a vele való tisztítást.

Bevezető, tartozékok

Közismert tény és a fogorvosok is gyakran elmondják, hogy a hagyományos fogkefék akkor tisztítanak megfelelően, ha helyesen használják őket. A legtöbb ember azonban nem mos két percig fogat a szükséges alapossággal. Itt jönnek képbe az elektromos fogkefék, amelyeknek előnye akkor nyilvánulhat meg, ha nem ügyelünk kellőképpen a fogápolásra.

Szerencsére bőséges a választék  a fogkefék piacán, megnehezítve számunkra az ideális megoldás kiválasztását. A szakemberek álláspontja egyértelmű, jelentősen csökkenti az esélyét a dentális plakk és a fogínygyulladás kialakulásának egy jól megválasztott motoros fogkefe. A kényelemnek és az alaposabb tisztításnak ára van, a modernizált fogápolási eszközök drágák.

Nem szükséges a TV-ben reklámozott túlárazott gyártóktól vásárolnunk. Nézzük szét ott, ahol maihoz hasonlatos sörtés fogkefét feltalálták még a Tang dinasztia uralkodásának idején, a Kr.u. 7-10. században. Igen, Kínáról van szó és Lei Jun innovációra épülő cégéről, amely jelenleg a világ negyedik legnagyobb okostelefongyártó vállalata.

A Xiaomi sikerének egyik titka az, hogy gyakorlatilag nem költ hirdetésekre és 5%-os haszonkulccsal dolgozik. Ahogyan a viselhető kütyük esetében a Huami, úgy higiéniai eszközök vonatkozásában, a Soocas is büszke tagja a Xiaomi ökológiai láncának. A Xiaomi egyedülálló befektetési stratégiájának köszönthetően sok különböző termékgyártó céget bevont az ökoszisztémába, így például a Soocas mellett Oclean, vagy Doctor B fogkeféken is megtalálható a Xiaomi megnevezés.

A termék csomagolása nagyon ízléses, érződik a prémium minőség a kül- és beltartalmon egyaránt. A fogkefe mellett lévő felhajtható fedél alatt lévő dobozkában egy indukciós töltőt, egy légmentes lezárt és sterilizált cserélhető fejet védőkupakkal és egy használati utasítást kapunk. A töltőfej kínai szabvány, ezért ajánlott egy jó minőségű adapter beszerzése, amit adnak hozzá, azt ne használjuk! Jó szívvel ajánlom a földelt és földelés nélküli készülékekhez egyaránt alkalmas Skross univerzális utazóadaptert. A felhasználói útmutató szép színes, tele van képekkel, de kínai nyelvű, az angol verzió itt található.

Külső, használat

A külső tekintetében a 2012-ben szenzációként berobbanó és az óta is töretlen népszerűségnek örvendő Philips Sonicare Diamond Clean formája és megoldásai köszönnek vissza ránk. Ugyanaz a letisztult stílus, elegáns megjelenés jellemzi az X3-at is, nem véletlen, hogy Design Awards formatervezési díjat is nyert.

Egy hagyományos fogkeféhez képest a 274×28,6 milliméteres méretek és a 127 grammos tömeg meglehetősen sok, szokni kell vele a fogmosást. A tökéletes összeszerelésű és minőségi műanyagból készült testen egy fém nyomógomb, a módokat jelző ikonok, a Bluetooth kapcsolat és az akkumulátor töltöttségét visszajelző LED-ek láthatóak. Az eszköz IPX7-es védelemmel rendelkezik, nem fog beázni, nyugodtan moshatjuk a csap alatt.

A szórakoztató elektronikában az iPod által bevezetett és máig népszerű, egyetlen gombos működtetést számos elektromos fogkefe gyártó vette át. Értelemszerűen bekapcsolni és a tisztítási módokat kiválasztani is az egyetlen, bordázott felületű, fém gombbal lehet a kütyün.

A fogaink tisztítására négy opció választható:

  • Normál : Ebben a módban a szónikus technológiának köszönhetően percenként 31.000 oldalirányú rezgőmozgást végez a fej, így a legapróbb kosztól is segít megszabadulni. Hatékonyan tisztítja a szájüreget és kiküszöböli a fogkő és más idegen részecskék lerakódását. Napi fogmosáshoz használjuk.
  • Érzékeny : Biztosítja a szájüreg hatékony tisztítását, különös figyelmet fordítva az ínyekre. Olyanoknak tervezték, akik gyakran az ínygyulladás problémájával szembesülnek, vagy friss implantátumot  kaptak.
  • Gum care / Beginner : A masszázs hatása, avagy maximális figyelmet szentel az ínyeknek. Olyanok számára ajánlott, akiknek fogmosáskor gyakran vérzik az ínye. Ha először használunk elektromos fogkefét, ezt a kezdő módot válasszuk az első hétben.
  • Fehérítés / Egyéni : Ebben a módban körülbelül 34800-37200 nagyfrekvenciás rezgéssel dolgozik a fej. Ez a mód a szájüreg mély tisztítását végzi. Fehéríti, megszabadítja a fogakat a tea, a kávé és a dohányzás okozta makacs elszíneződéstől. Ajánlatos a telefonos alkalmazás használatával konfigurálni a személyes beállításokat.

Használat szempontjából a szónikus fogkefékre jellemző, hogy nem rotációs mozgással tisztítanak, hanem a sörték gyors rezgésével. Ezért fogmosáskor nem kell rányomni a fogakra, éppen ellenkezőleg, ha hozzá nyomjuk a fogkefét a fogakhoz, akkor azáltal csökkentjük a tisztító képességét. Használat közben jellegzetes zümmögő hangot hallunk a kefefej nagyon magas percenkénti rezgésszáma miatt. Az emberi fül a 20-20000 Hz-es tartományban érzékel, a szónikus kefék pedig 12000-24000 Hz-es frekvencián dolgoznak, tehát hallhatóak (szónikus).

A fogkefe fej kialakítása, formája és a 0,152 mm-es vékony puha sörték, amelyeket az amerikai DuPont cég gyárt, gyengéd, de mégis hatékony tisztítást biztosítanak. Három típusú fogkefefej vásárolható a kis kedvencünkhöz, a különféle fejekkel más és más típusú fogápolási igényt valósítható meg. A fejeket 3 havonta cserélnünk kell, de erre a mobilos applikáció úgy is figyelmeztet.

Telefonos alkalmazások, összegzés

A Xiaomi Soocas X3 Bluetooth-kapcsolattal is rendelkezik, így képes a Soocare X3 alkalmazáson keresztül csatlakozni a telefonunkhoz és szinkronizálni az adatokat. A dobozon lévő QR-kód a Soocas oldaláról tölti le a kínai nyelvű applikációt, ami nekünk nem lesz jó. A Play Áruházból sem lehetséges letölteni, ezért az egyébként teljesen megbízható apkpure oldalról kell beszereznünk. A nemzetközi verziós alkalmazás vírusmentes, több számítógépen és telefonon is ellenőriztem!

Egy gyors regisztráció és a személyes adatok beállítása után kezdődhet az ismerkedés. Amikor a fogkefén felvillan a kék Bluetooth logó nyomjuk meg a bekapcsoló gombot és már össze is kapcsolódott a két eszköz.

Ujjunkat fentről lefelé húzva megindul a szinkronizálás. A főoldalon a fogmosásokért megszerzett pontokat, az akkumulátor és a fej állapotát mutatja a program. Középen a tisztítási metódusokról kapunk információt. Jobb oldalon felül az ikonra bökve az elmúlt napok statisztikájából gyártott motivációs üzeneteket olvashatjuk. Bal oldalon felül a hárompontos menü a beállításokba visz.

Az egyéni beállításokban a tisztítási időt, a fokozatosan induló rezgést a fröccsenés megakadályozása miatt, a plusz 30 másodperc fehérítést, vagy így masszást, illetve az extra 10 másodperc nyelvtisztítást adhatjuk a rutin fogmosáshoz. Szintén a beállításokban találjuk a szoftver frissítés pontot, jelenleg a v1.14 a legfrissebb verzió. A History résznél napi, heti és negyedéves bontásban nézhetjük meg fogmosásunk történetét. Az Achievements fülön medálokat gyűjthetünk a jó fogmosások eredményeként, ami plusz motivációt jelenthet.

A másik alkalmazás, amellyel felokosítható a fogkefénk, az a Mi Home. A letöltés jóval egyszerűbb, csak keressünk rá iOS esetében az App Store, Android telefon használatakor a Play Áruházban és telepítsük.

Sajnos itt is lesz némi zavar az erőben, a jobb felső sarokban, a plusz jelre bökve tudnák a fogkefénket társítani az applikációval, de nem tudjuk. Ezért a jobb sarokban látható Profil menüben, a beállításoknál állítsuk át a régiót kínára, a nyelvet pedig angolra, ahogyan a képen látható. Utána már sikeres lesz az eszköz hozzáadása.

A megpróbáltatások nem érnek véget, mert a kezelőfelület tyúklábas lesz. Maga a felület javarészt megegyezik a Soocas app esetében látottakkal, egyedül a fentebb látható jobb oldali kép igényel némi magyarázatot. Az ikonok alapján egész könnyen kitalálhatóak az egyes funkciók. Fentről lefelé haladva az 5 menüpont megegyezik a Soocas alkalmazásnál leírtakkal. Az alatta lévő részre kattintva az app beállításaiba mehetünk, de itt már szerencsére minden angol nyelvű. A legalsó írás egy hibabejelentő és GY.I.K.-ot tartalmazó rész, erre valószínűleg nem lesz szükségünk.

A Soocare és a Mi Home alkalmazás is fent lehet a telefonunkon, azonban az aktuális statisztikák csak abban az applikációban jelennek meg és tárolódnak, amelyikbe fogmosás után elsőként beléptünk. Természetesen telefonos alkalmazások nélkül is használható a fogkefe, de úgy nem az igazi.

A töltési idő 16 óra, ami nagyon sok, de vigasztalhat bennünket a cserébe kapott 25 napos üzemidő. A 1000 mAh kapacitású, Lithium-Ion akkumulátor ellátott fogkefe vezeték nélküli töltése nagyon ötletes és jól is néz ki. A lassan pulzáló zöld LED-ek és a világító Soocare logó kifejezetten ízléses.

Összegzésként elmondható, hogy a Xiaomi Soocare X3 nem csak szép és jól kidolgozott, hanem tisztító funkcióiban is tökéletesen kielégít minden igényt. Feldobja az unalmas fogmosást és tényleg új szintre emeli a fogmosás élményét. A negatívumot csak a telefonos alkalmazásokról lehet elmondani, ezért itt sajnos kompromisszumot kell kötnünk.

A fehér színű Xiaomi Soocare X3 német raktárból öt nap alatt megérkezett, a szállítással megnövelt ár 75,3 USA dollár, ami 21 ezer forint. A fekete színű Xiaomi Soocare X3 kínai raktárból, EU Priority Line szállítással 15 nap alatt a kezemben volt. A szállítási költségekkel megemelt ár mindösszesen 69,6 USA dollár, ami 19 ezer forint, további plusz költségek nélkül.

Xiaomi Redmi S2 teszt

Megfizethető árú telefon a gyártótól megszokott minőségben, középkategóriás hardverrel, naprakész rendszerrel, kevés hiányossággal, de komoly kamerás képességgel.

Bevezető, tartozékok

A Kínai Népköztársaság fővárosában nyolc évvel ezelőtt alapított gyártó elképesztő sikereket ért már el és még csak most kezd igazán belendülni. Gyakorlatilag a termékkínálatban az ábécé minden betűjére találunk valamit, legyen az egy adapter vagy akár zseblámpa. A nevüket adják, vagy gyártanak szinte mindent, amit ma még nem, az holnap már majdnem biztos.

A Xiaomi Redmi sorozatot, amelyből nemrég mutatták be a hatodik generációt két dolog jellemezte. Az első az elképesztően jó ár-érték arány, a második az pedig egy lehetetlenek tűnő küldetés teljesítése. A második legnagyobb kínai városában dolgozó Xiaomi mérnökök mindig kitaláltak valamit, amiért a felhasználók megvásárolják az új Redmi telefont. Szép lassan a megfizethető árú Redmi modellekben is megjelennek azok a funkciók, amelyeket korábban csak a csúcskategóriában kaptunk meg. A gyártó legújabb belépőszintű és középkategóriás készülékei egyértelmű sikertörténetnek számítanak, így a lehetetlennek tűnő küldetést is sikeresen abszolválják.

A meglehetősen zavaros és nehezen áttekinthető Xiaomi modellpaletta új, büszke tagját az elődökhöz hasonlóan, az eltérő piacokon különböző név alatt érhetjük el. Indiában Redmi Y2, Kínában és a világ többi részén Redmi S2 a hivatalos megnevezés. Értelemszerűen a második legnagyobb felvevő erővel rendelkező térségben az Y1, míg a hazai és a világpiacon a Redmi Note 5A/Prime néven futó „őskövületek” leváltása a fő küldetése tesztalanyunknak. Vajon miért cserélne le bárki egy alig fél évvel ezelőtt bemutatott telefont?

Az előbb feltett kérdés miatt ne fájjon feleslegesen a fejünk, nyugodjunk meg, az S2 már most sikeres, jól pörögnek a globális eladások. Mielőtt lelőnék a poént és elárulnák azt, hogy mit talált ki a Xiaomi az S2 esetében, nézzük meg a doboz tartalmát.

A keleti kultúrákban a narancssárga a boldogságot szimbolizálja, így a gyártó sem véletlen választotta ezt a színt. A tárolóegység kibontása után az alaptartozékok, mit a 2 Amperes töltőfej, a microUSB 2.0 kábel és egy SIM-tű mellé még egy szilikon tok is jár. Jókedvünket némileg árnyékolhatja az egyébként jó minőségű, de a feliratok miatt használhatatlan kijelzővédő fólia. A jövőben kérjük, ne írjanak a fóliára!

Külső, kijelző

Külső tekintetében a Redmi 5 esetében bevezetett ,,kávamentes” megjelenítést viszi tovább a telefon. A 160,7×77,2×8,1 milliméteres dimenziókkal és 170 grammos tömeggel rendelkező unibody készülékház remek iparos munka. Azonban prémium anyagfelhasználást ezen az árszinten ne várjunk el, de a jó minőségű műanyagból kihozták a maximumot. A fogásérzet teljesen rendben van, nem érezni a spórolást.

Az előlap ékessége az 5,99 hüvelykes, HD+ (1440×720 pixel) felbontású kijelző, melynek a pixelsűrűsége 269 ppi, ami a kategóriának megfelelő. A betekintési szögével nincs gond, ahogy a fényerejével sem. Szemünk védelme érdekében az olvasómód, a kontraszt és a színhőmérséklet állítás a rendszer szerves részét képzi. A 3D kialakítású, IPS panel védelméről nincs információ, de mivel az előd is Gorilla Glass 3 üveget kapott, így vélhetőleg itt is ezt alkalmazták.

A 18:9-es képaránnyal rendelkező megjelenítő felett a fehér értesítő LED-et, az előlapi kamerát, a beszédhangszórót, a fény- és közelségérzékelő szenzort, valamint a LED-es villanót fedezhetjük fel. Lent az igény szerint ki-, bekapcsolható és testre szabható virtuális billentyűk láthatóak, vagy nem, mert kiválthatóak teljes képernyős kézmozdulatokkal, azaz gesztusvezérléssel.

A telefon felső élén a 3,5 mm-es jack csatlakozó, az infraport és a másodlagos mikrofon, alul középen a hagyományos microUSB port, jobbra tőle a mono hangszóró, balra pedig mikrofonnyílás található. A jobb szélen találjuk a hangerő szabályozó és a bekapcsoló gombokat, melyek könnyen elérhetőek, nem lötyögnek, jó a nyomáspontjuk.  A bal oldalon lévő SIM tálcába két nanoSIM-et és egy microSD kártyát is bepasszíroztunk, tehát tárhely bővítés esetén sem kell lemondanunk a dual SIM nyújtotta előnyökről.

A hátlap olyan, mintha fémből lenne, de sajnos nem, az antenna csíkok  csak dizájn elemek. Az ujjlenyomatszenzor jól elérhető, gyorsan és tökéletes találati aránnyal dolgozik. A kamerák és a LED villanó elhelyezése sajnos az aktuális divatot követi.

A hátlap síkjából kiálló kamera megoldás és a csúszós felület miatt érdemes használni a mellékelt védőtokot.

Hardver, szoftverezettség

A két évvel ezelőtt bemutatott és azóta is népszerű, Qualcomm Snapdragon 625 középkategóriás chipkészlet szépen szivárog le az egyre olcsóbb készülékekbe. A 14 nanométeres gyártástechnológiának köszönhetően, amelyet egyébként először alkalmazott a gyártó 600-as sorozatban, kimondottan energiatakarékos SoC. A chipkészlet nyolc Cortex-A53 magot tartalmaz, az órajel maximum 2 gigahertz lehet. A készlet része az Adreno 506 GPU is, amely elegendő teljesítményt nyújt a játékok futtatásához, szinte mindent elvisz, kisebb FPS érték mellett. Rendszermemóriából 4 gigabájt, belső adattárolóból pedig 64 gigabájt jutott.

Szoftveres részről Android 8.1-ről van szó, villámgyors és jól optimalizált, végletekig személyre szabható MIUI 9 felülettel. A Redmi S2 első körben kapja meg a legújabb MIUI 10 szoftvert, pontosabban fejlesztői verzióban már elérhető, már használom is, igaz egy másik Xiaomi készüléken.

Az általános felhasználás során valóban fürgébb lett a MIUI 10, nem kamu a ,,Gyorsabb leszek, mint a villám” marketing szöveg! Jelenleg azonban a 9.5.14.0 Global Stabil verzió fut a készüléken, a legfrissebb biztonsági csomaggal.

A komplett Google pakk és a Microsoft Office programok mellett megkapunk mindent, amire csak az átlagfelhasználónak szüksége van. Az alap Android rendszerhez képest a legfeltűnőbb az, hogy nincs app drawer (alkalmazáslista), ha hiányozna valakinek, irány a Play Áruház, vagy a Témák alkalmazásban nézzünk szét.

Rengeteg hasznos és jó alkalmazás képzi a rendszer részét, a teljesség igénye nélkül érdemes megemlíteni a Számológépet, a Képernyővideó-felvevőt, a Szkennert, az Iránytűt, a Mi Távirányítót, a Fájlkezelőt, az Időjárást, vagy a Jegyzeteket. Nem lehet szó nélkül elmenni a Biztonság app, a Második asztal, vagy a klónozott alkalmazások létrehozása mellett sem.

Kamerák, multimédia

A hátlapon egy 12 megapixeles, f/2.2 rekeszértékű, PDAF autofókuszos Sony IMX486 és egy a mélységinformációk begyűjtésére szolgáló, 5 megapixeles Samsung S5k5e8 szenzor dolgozik. A sötétben egy-egy LED-es villanó segít be az elő- és a hátlapon is, mindkettő egytónusú és meglepően erős fénnyel rendelkeznek. A fő szenzáció azonban az előlapon található, f/2,0 rekeszértékű lencsével szerelt, 16 megapixeles Samsung S5k3p8sp modul. Megjegyezném, hogy a kamerában igencsak erősnek számító Xiaomi Mi Note 3-ban is ez a szenzor található.

Videót Full HD-ben vehetünk fel 30 képkocka/másodperc sebesség mellett a gyári alkalmazásban. Az Open Camera app használatával azonban menni fog a 4K videó rögzítés, szintén 30 fps-sel, sőt az elektronikus képstabilizátor (EIS) is dolgozik. A videó minősége nagyon jó, a zajszint is meglehetősen alacsony.

A képek teljes méretben, valamint további képek itt láthatóak.

A hátlapi kamerákkal készült képek nagyon jók, nappali fényben élesek és részletesek, de azért mos az algoritmus, ellenben a HDR bekapcsolása nélküli is egész korrekt a dinamikatartomány. A valóban dupla kameráknak köszönhetően AI Portré módban (bokeh) a téma éles, a háttér pedig elmosódott. A prímet azonban az AI Beautify 4.0 algoritmussal megtámogatott előlapi kamera viszi. A gyártó S-sorozata kimondottan a szelfizés szerelmeseinek készül, nem is fogja őket csalódás érni, az fix. Egy kis keserűség a rossz fényviszonyok esetén történő fényképezéskor érheti a felhasználót, mert az nem erős pontja a telefonnak.

A kamera szoftvernél a Xiaomitól megszokott egyszerű és jól kezelhető felülettel köszön vissza. Az újdonság az AI technológiával felvértezett Portré mód, amely az elő- és a hátlapi kamerák esetében is szuperül működik. Sajnos a Camera2 API támogatás csak rootolás után érhető el, alapból nem támogatott.

Zenék lejátszására a Google lejátszója, vagy a MIUI Zene alkalmazása van gyárilag telepítve. Az FM-rádió az elhangzott műsorokat tudja rögzíteni, elmenthetjük az elérhető állomásokat, megadhatjuk kézzel a frekvenciát, kihangosíthatjuk a tartalmat és az elalvás-időzítőt is beállíthatjuk. Az RDS-információkat nem jeleníti meg, de akár füles csatlakoztatása nélkül is működésre bírhatjuk.

A multimédiás hangszóró a hangereje és a hangminősége jó, mélyekből is jut egy kevés és maximum hangerőn is csak enyhén torzít. Fejhallgató csatlakoztatásával a helyzet még jobb, a hangzás telítettebb és dinamikusabb, a mélyek is belépnek, így abszolút kellemes a történet.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Xiaomi Redmi S2-ben (gyári kódnevén Ysl) lévő két nanoSIM-kártya dual standby módon dolgozik össze egymással, ha az egyik kártya épp hívásban van, a másik lelép a hálózatról. Természetesen beállíthatjuk, hogy mobilinternethez melyik SIM-et kívánjuk használni, mindkettő képes egyébként az LTE-kapcsolódásra. A teljes hazai frekvenciatámogatás adott, így a B20-as 800 MHz-es LTE sávot is ismeri természetesen.  A beszélgetési hangminőség tiszta és jó hangerejű mindkét oldalon.

Az egycsatornás Wi-Fi modem kiváló érzékenységű, 802.11b/g/n szabványokat ismer, nem maradtak ki belőle a Direct, a Display és a hotspot funkciók, természetesen Bluetooth is van, amely 4.2-s verziószámú. A microUSB 2.0 csatlakozó OTG-képes, kimaradt viszont az NFC, de cserébe van infra egy jól működő távirányító alkalmazással. A pozíciószerzés villámgyors és pontos, az iGO Navigation gond nélkül futott több órán keresztül.

A hátlap alatt lévő, 3080 mAh kapacitású Lithium-Polymer telep segít nekünk abban, hogy a telefon ne merüljön le a nap végére, és ezzel nem is volt gond. Közel 51 óra működési idő és 8 óra aktív kijelző használattal merült le 20%-ra. Kétórányi YouTube videónézés alatt 14%-ot csökkent a töltöttség. A készüléket 20-ról 100%-ra – a saját töltőjét használva – 99 perc alatt lehet feltölteni.

Mit kapunk a pénzünkért?

A Redmi S2 egyértelműen megmutatja erősségeit és gyengeségeit a hasonló árú és méretű Redmi 5 Plus ellenében. Le kell mondanunk a kétsávos Wi-Fi-ről, a kijelző alacsonyabb felbontású és a készülékház műanyag. Ellenben a hátlapi kamerákkal sokkal jobb képeket lehet lőni, a szelfi kamera pedig a felsőbb kategóriákban sem vallana szégyent. A Xiaomi ezzel a telefonnal betömi a piaci rést, komoly, talán az árszegmens legjobb kamerás képességekkel felruházott mobilját adja, elsősorban a fiatalabb generációt megcélozva. A szintén szelfizésre kihegyezett elődhöz képest minden téren történt előrelépés, így az S2 küldetése talán nem lehetetlen.

A Xiaomi Redmi S2  szürke, arany és rózsa arany színben vásárolható meg 160 USA dollárért, az EU Express szállítással megnövelt ár 168 dollár, ami 44 ezer forint, további plusz költségek nélkül. A kedvezményes ár a IT$MPS2 kupon kód beírásával érhető el!