MX10 TV Box teszt

Az MX10 egy olcsó és remek megoldás, amely a régi televíziók előtt is utat nyit az online világba.

Nyugodtan kijelenthető, hogy minél nagyobb a kijelző annál kényelmesebb a tartalomfogyasztás, hiszen több minden elfér rajtuk. Lehet multimédiás tartalmakat telefonon, esetleg kicsit nagyobb megjelenítővel rendelkező tableten is fogyasztani, de ha lehetőség van rá, miért ne néznénk inkább egy sokkal nagyobb eszközön, mondjuk egy TV képernyőjén keresztül? Manapság a cipőtől kezdve a fogkeféig bezárólag minden okos, de mi történik akkor, ha mondjuk, régebbi buta TV-nk van, és nem szeretnénk újat vásárolni?

Ilyenkor jön szóba valami alternatív lehetőség, mint például tesztalanyunk, az MX10 Android TV Box, ami lényegében egy tévéokosító médiabox. Ezt a kis apróságot a televízióhoz kötve máris szörfölhetünk a neten, elérhetjük a YouTube-ot, külső forrásból vagy a hálózatra csatlakoztatott adattárolóról nézhetünk filmeket, de akár játszhatunk, pont mint a telefonunkon csak épp mindezt egy nagy kijelzőn.

A termék egy fekete dobozkában érkezik rajta arany színnel  felírva az okosító neve és a specifikációk, melyek igencsak ígéretesnek tűnnek. A dobozt felnyitva elsőként magával a TV boxal találkozhatunk, alatta találjuk a távirányítót, amely két darab AAA-s elemmel kelthető életre, a HDMI kábelt és az angol nyelvű felhasználói utasítást.

A lejátszó formavilága finoman fogalmazva sem túl érdekes, a fekete polikarbonát házat azért némiképp feldobja az MX10 felirat. Alul gumitalp segíti, hogy ne csúszkáljon ide-oda a kütyü, valamint szellőzőnyílások is itt találhatók. A jobb oldalon a memóriakártya olvasó, 2 darab USB 2.0 és 1 darab USB 3.0 port kapott helyet. Célszerűen a hátsó részen találjuk az 5V-os töltőcsatlakozót, a 10/ 100 standard RJ-45 Ethernet csatlakozót, a HDMI 2.0 kimenetet, a 3,5 mm-es jack és az SPDIF portot, valamint még egy USB 2.0 csatlakozót. A box  befoglaló méretei egyébként 115 x 115 x 26 mm ráadásul légiesen könnyű 148 gramm, tehát hordozható is.

A készülék lelke egy 4 magos Rockchip RK3328 processzor, 5 magos Mali-450 grafikus gyorsítóval és 4 gigabájt RAM-mal kiegészülve. Belső tárolóegységből 64 gigabájt áll rendelkezésünkre, amiből 57 gigabájt használható fel, viszont akár egy 128 gigabájtos SD kártyát is gond nélkül bepattinthatunk. A 4 darab USB portnak hála egy seregnyi eszköz használható vele egyidejűleg, mint billentyűzet, egér vagy légegér, gamepad, külső merevlemez.

Szoftveres részről egy teljes értékű és abszolút friss, fluid működésű Android 9.0 található a fedélzeten, bár ebből nem sok minden látszik alapértelmezetten. A nyitóképernyő könnyen átlátható és személyre szabható a Windows féle csempés felületnek hála. A Google fiókunk beállítása után a Play Áruházból már tölthetjük is le kedvenc alkalmazásainkat.

Az MX10 beüzemelése gyerekjáték, csupán annyi a dolgunk, hogy bedugjuk a HDMI kábelt mind a TV-be mind a TV boxba, csatlakoztatjuk a hálózati adaptert és már indulhat is a móka. A kütyü villámgyorsan (8-10 másodper alatt) a beállító képernyőre ugrik, ahol a nyelvet, a képernyő igazítását – amire nálam nem volt szükség, automatikusan jó volt – , a WiFi kapcsolatot állíthatjuk be, valamint a kezdőképernyő elrendezését és a távirányító működését nézhetjük meg.

A TV boxot teljes körűen tudjuk irányítani a hozzá kapott távirányítóval, melynek iránygombjait akár egér kurzorként is használhatjuk. Ez így természetesen egy picit nehézkes, így érdemes beszerezni valami USB-s egeret és billentyűzetet a komfortos irányításhoz. Egér használata esetén a bal klikk a szokott módon működik, a jobb klikk viszont nem, az vissza gombként funkcionál.

Az MX10 média lejátszóként nagyon jól teljesít, mind h264 és h265 (HEVC 4K) kódolást folyamatosan, akadások nélkül vitte, valóban UltraHD képes, a manapság fellelhető általános formátumokkal, kódolásokkal szépen megbirkózott. A KODI is remekül funkcionált, ami egy minden igényt kielégítő, komplex média center alkalmazás. Monitorra kötve akár régi, gyenge és zajos számítógépünket is kiválthatjuk vele, ha csak internetezésre használjuk. A játékok futtatása csak korlátozott mértékben lehetséges, az androidos játékok jellemzően érintőképernyőre készülnek, így nem mindig kényelmes a távirányítóval, egérrel vagy billentyűzettel történő irányítás, de megoldható.

A repertoárból csak a Bluetooth és a kisebb lefedettségű, de sokkal gyorsabb 5 GHz-es WiFi támogatása hiányzik. A 4K minőségű tartalmak fogyasztása WiFi-n így is, úgy is felejtős, maximum YouTube esetén működőképes, de az ugyebár messze van a minőségi forrásanyagtól. A dupla WiFi antenna miatt jó minőségű kapcsolat épül fel, de ha van lehetőség inkább a stabilabb LAN  kábeles összeköttetést válasszuk.

Összességében az MX10 egy remek megoldás lehet azoknak, akik egy kicsit többet szeretnének kihozni új, de legfőbb képen régi Tv-jükből, komolyabb anyagi ráfordítás nélkül. Az eszköz ráadásul funkcionalitásban is elég gazdag, támogatja a 4K-t, a telefon képernyőjének tükrözését, megfelelő a hardver egyszerűbb játékok futtatására, filmek lejátszáson túl akár számítógépként is használható, az Android alkalmazások telepítésével pedig a régi televíziók előtt is megnyitja az utat az online világba.

Az MX10 TV Box most 65 USA dolláros áron vásárolható meg. A szállítási mód kiválasztásánál a Duty Free Shipping opciót válasszuk, ami plusz 14 dollár, így garantáltan nem ér minket kellemetlen meglepetés, a végső összeg 79 dollár, ami 22 ezer forint. Korlátozott ideig az XYLBX kupon kódot használva, a fentebb írt vámmentes szállítással 67.42 USA dolláros áron, ami 19 ezer forint, bezsákolható az MX10!

BlitzWolf BW-FYE2 vezeték nélküli fejhallgató teszt

A BlitzWolf kiváló ár-érték arányú teljesen vezeték nélküli fülhallgatója hozza a gyártótól elvárt minőséget, szinte minden szinten.

Lerágott csont és valószínűleg minden olvasó tisztában van vele, hogy az almás gyártó ,,áldásos” tevékenységének hatására a telefongyártók leszoktak a 3,5 mm-es jack csatlakozókról. A hagyományos fülesünkhöz a telefonos zenehallgatáshoz kénytelenek leszünk beszerezni egy USB Type C – jack átalakítót vagy áttérünk a vezeték nélküli megoldásokra.

Természetesen az Apple roppant unszimpatikus húzása nem volt véletlen. A helyhiány miatt lespórolt jack kimenet kommunikációjuk sem teljesen helytálló, de a lényeg nem ez, így már volt értelme piacra dobni az első Airpod-okat, a cégre jellemző árszabással.

A kínai BlitzWolf termékei egyre népszerűbbek Magyarországon is, köszönhetően a megfizethető áron kínált kifejezetten magas minőségnek. A termék a gyártótól megszokott fehér-zöld dobozban érkezett. A pakk belsejében a két fülhallgatón kívül találunk még egy microUSB kábelt, különböző méretű cserélhető fülpárnákat, a tároló és egyben töltő funkciót ellátó dobozt, jótállási jegyet és felhasználói útmutatót.

A teljesen vezeték nélküli fülhallgató úgy néz ki, mint egy kis űrhajó. Tökéletesen  beleilleszthető a fülbe és a kis szarvacskáknak köszönhetően nem is fog onnan kiesni, munkavégzés vagy sportolás közben sem. Az ,,In ear” kialakítású, azaz agybadugós füles IPX5 védelmi besorolással rendelkezik, nem árt neki az izzadság és az eső sem.

A 25×17×15 milliméteres méretekkel és 5 grammos tömeggel rendelkező fülhallgató használata számomra abszolút kényelmes volt. Nem kell kínlódni a vezetékekkel, használható párban vagy mono üzemmódban, csak az egyik oldalt fülbe dugva. Mikrofon van mindkét oldalt, így telefonbeszélgetésekre hadesetként is alkalmazható.

A futurisztikus kialakítású polikarbonát házon, a mikrofonon, a mágneses töltőproton és a többfunkciós világító nyomógombon kívül mást nem találunk. A következő lehetőségek érhetőek el a gomb megnyomásával:

 • Röviden megnyomva: bekapcsolás, lejátszás szüneteltetése
 • Siri vagy Google Asszisztens  indítása: kétszer röviden megnyomni a bal oldali gombot
 • Hívás fogadása: csak meg kell nyomni
 • Hívás elutasítása: hosszan kell nyomni
 • Következő zeneszám: duplán kell megnyomni a jobb oldali gombot
 • Előző zeneszám: háromszor kell megnyomni a bal oldali gombot
 • Kikapcsolás: 4 másodpercig nyomva tartani a gombot

A multifunkciós gomb az értesítési LED szerepét is betölti. Kéken villog a kapcsolódás előtt, fehéren pedig a lemerülés és a töltés időpontjában.

A BlitzWolf BW-FYE2 Bluetooth 5.0 szabvány segítségével stabilan és hibamentesen kommunikált a telefonommal és a laptopommal, 10 méteres hatótávon belül. A töltődobozból kivéve egyből bekapcsol mind a kettő kis UFO, csak keressük meg az ,,BW-FYE2 R” eszközt és nyomjunk rá a párosításra. Abban az esetben, ha  csak egyiket szeretnénk használni, akkor az egyiket vegyük ki és csak azt kapcsoljuk be, BW-FYE2 R vagy BW-FYE2 L néven fog megjelenni a Bluetooth kapcsolatok között. Az első összepárosítás után már automatikusan újra kapcsolódik, amikor kivesszük a tároló dobozból és kikapcsol, amikor visszarakjuk a tárolóegységbe.

A 70×27×28 milliméteres és 40 gramm tömegű dobozka kis helyen elfér, nem fogja lehúzni a zsebünket. A doboz töltöttségi szintjét a LED villogása jelzi, kék színnel:

 • 0-25%: 2 másodpercenként egyet villan
 • 25-50%: 2 másodpercenként kettőt villan
 • 50-75%: 2 másodpercenként hármat villan
 • 75-100%: 2 másodpercenként négyet villan

A töltöttség kijelzése egyébként megjelenik okostelefonunk kijelzőjén is. A fülhallgatók is villognak a töltés során, feltöltődés után kikapcsol a villogás. A fülesek 50, a tok 520 mAh kapacitású, Lithium-Polymer akkumulátort rejtenek, így könnyen kiszámolható, hogy akár ötször is telepumpálhatjuk a fülhallgatókat a dokkoló energiaforrásából. A feltöltéshez külső áramforásról (Power Bank) 1, illetve 2 óra kellett. A gyártó 2,5 órát ad meg az egy feltöltéssel abszolválható zenehallgatásra, nekem jóval 3 óra feletti üzemidőt sikerült kihozni, igaz nem teljes hangerőn. A készenléti idő egyébként 160 óra.

A legfontosabb kérdés azonban a hangzás, de ne aggódjunk, ezen a téren is példásan teljesít a BW-FYE2. A dallamok minden tartományban rendben vannak, még maximális hangerőn sem torzulnak számottevően. A hangok nagyon tiszták és kiegyensúlyozottak, a magas és a mély frekvenciák felé nem húzott jelentősen. A basszus jól kontrollált, jelen van, de nem túl erőteljes, ezért a Play Áruházból letöltöttem az Equalizer basszuskiemelő appot, így egész jó lett a végeredmény.

Nincs ugyan aktív zajszűrés, de így is  nagyon hatékonyan szűrte ki a külső környezeti zajokat, ennek megfelelően a telefonbeszélgetések tiszták, oda-vissza teljesen jól érthetőek voltak. Kiválóan használható headsetként, szóval vezetés közben is remek társunk lesz.

Összességében BlitzWolf BW-FYE2 hozta a gyártótól megszokott kiemelkedő minőséget. Ne várjunk el audiofil hangzást, ez nem az a kategória, általános használatra – tehát utazáshoz, sportoláshoz, zenehallgatáshoz ajánlott inkább.  A viselése kényelmes, nem esik ki a fülünkből, remek választás azoknak, akik ha nem szeretik a tekergőző vezetékeket.

A BlitzWolf BW-FYE2 most 30 USA dolláros áron vásárolható meg, ami 8500 Ft. A szállítással megnövelt ár 9200 Ft, egyéb költségünk nem lesz, mivel az ÁFA határ alatt van a küldemény értéke. Most a FYE2 kupon kódot használva 11% árengedményt kapunk a fentebb írt összegből.

BlitzWolf BW-SDB1 Soundbar teszt

Az európai fül számára is kellemesen csengő márkanévvel megáldott kínai gyártó terméke, remek alternatíva TV hangjának feljavítására.

Bevezető, tartozékok

A 20. század végéig kizárólag katódsugárcsöves (CRT) TV készülékek léteztek. A technológia fejlődésével a régi batár nagy és nehéz televíziók leváltásra kerültek, megjelentek a plazma, a folyadékkristályos LCD, az OLED képernyők és más technológiák. A korai LCD TV-k hangja borzalmas volt egy CRT készülékhez képest, ahogy ez sok mai televízió esetében is elmondható. A hangminőség romlásának egyszerű fizikai oka volt. Nem fértek be a lapos készülékházba normális hangszórók, valamint a jó akusztikához hely is kellene.

A felhasználók érezték, hogy ez a csapnivaló hangminőség megöli a tévézés élményét, ezért térhódításnak indultak a házimozi megoldások. A műszaki üzletek az 5.1-es rendszereket erőltették, amivel a hangzásvilág nagyjából rendben is lett. Gondot csak a hangszórók elhelyezése és a kábelek elvezetése okozott, ami roppant macerás és körülményes volt, nem beszélve a kábelrengeteg környékének a takarításáról.

Az áttörést 2005-ben a Yamaha hozta el, megoldást kínált az egyszerű elhelyezésre, a kábeldzsungelt felszámolta és a szoba különböző pontjaira szétpakolt hangszórók nélkül is valódi térhangzást kínált. Ezt a japán csodát hangprojektornak nevezték el.

A soundbar kifejezés a köztudatba tévesen a hangprojektorként vonult be, a helyes megnevezés inkább a hangrúd lenne. Az olcsóbb kivitelek gyakorlatilag nem mások, mint egy keskeny és hosszúkás dobozban elhelyezett hangszórók összessége. A komolyabb eszközök esetében, mint amilyen a BlitzWolf BW-SDB1 Soundbar, a centercsatornához külön hangsugárzót rendeltek, így már 2.0-ás, 2.1-es és 3.1-es rendszerekről beszélhetünk. Ebben az esetben már megvalósul a sounbar lényege, vagyis egy pontból létrehozni a virtuális térhatást, ami némi mozi élményt képes visszaadni.

A mai napig a Yamaha az egyetlen gyártó, aki valódi hangprojektort (is) gyárt, nem csak annak nevezi. Az ő megoldásukban az összes hangszóróhoz tartozik egy-egy erősítő, amit egy DSP processzor szabályoz, a YPAO bemérőrendszerük információ által. A rendszer, hangszórónként egyesével állítja be a hangerő szinteket, a késleltetéseket, figyelembe veszi a falakról való visszaverődéseket és valódi térhangzást állít be egyetlen pontból. Szenzációsan jó megoldás, ez a kábel és hangfal rengeteg nélküli élethű térhangzás, azonban a 2-300 ezres TV-k esetében kevesen vásárolnak 5-600 ezer forintért hangrendszert, amennyibe a Yamaha megoldása kerül.

A  BlitzWolf történelem könyve 2010 óta íródik, kiváló minőségű és remek ár-érték arányú termékeikkel nagy népszerűségnek örvendenek szerte a világban. Termékpalettájuk igen széles, gyártanak telefon töltőket, USB kábeleket, fülhallgatókat, power bankokat, lámpákat és még sok minden mást is, kifejezetten kedvező áron.

A hungarocell elemekkel kiékelt és bezacskózott tesztalanyt, valamint a kiegészítőket rejtő zöld és fehér színű, egy pad hosszúságú dobozt egy szürke kartondobozba csomagolták. A hatalmas pakk belsejében találunk még egy távirányítót, egy RCA – 3.5mm Jack átalakító kábelt, egy Optikai kábelt, valamint egy angol nyelvű használati utasítást. A mellékelt US szabványú hálózati kábelhez jár EU átalakító, de az gyorsan iktatásra került a kukába. Jó szívvel ajánlom helyette a földelt és földelés nélküli készülékekhez egyaránt alkalmas Skross univerzális utazóadaptert.

Beüzemelés, használat

Az alumíniumból és polikarbonátból készült BW-SDB1 hosszúsága 90, szélessége 8.6, magassága 4.3 centiméter, súlya 1.8 kilogramm, mondhatni, hogy van benne anyag. Az összeszerelési minőség első osztályú és a látványvilág is nagyon rendben van, a fekete színű soundbar valószínűleg remekül fog illeszkedni a nappalink stílusához.

A BlitzWolf Soundbar vezérlése egyszerű, amely történhet a készülékházon lévő bekapcsoló, a bemeneti módválasztó és hangerőszabályzó billentyűkel vagy a mellékelt távirányító gombjaival. A távkapcsolón  a fentebb írt gombokon kívül van még egy EQ (hangszínszabályzó) gomb, ezzel választhatunk a mozi, a zene, a hírek és a sport közvetítéseknek megfelelő hangzásvilágot. USB módban a távirányító gombjaival megállíthatjuk és válthatjuk is a zenét.

A hátoldalon a csatlakozók száma több mint elég, minden ma használatos bemenettel rendelkezik, szám szerint hattal, vagyis Bluetooth 4.2, HDMI ARC, koaxiális, optikai, AUX és USB csatlakozó is a repertoár részét képzi. Az aktuális működési módot a frontoldali rács alatti színes LED-ek jelzik vissza.

A készülékházban hat teljes körű hangszóró és 2 membrán hozza össze a 60 wattos összteljesítményt. Ez nem tűnik soknak, de például a Samsung QE85Q900R 8K QLED TV, amely majdnem 5 millió forintba kerül, szintén 60 wattos hangteljesítmény képes kisajtolni magából. Az impedancia egyébként 6 ohm és a frekvenciatartomány 40 – 20 000 Hz.

Első körben a Bluetooth kapcsolat ellenőriztem, a telefonom gyorsan kapcsolódott és már szólt is muzsika. Következő lépésben USB portba egy pendrive-ot dugtam, amelyen a kedvenc mp3 és wma formátumú zenéim voltak, ezeket is szépen lejátszotta. A TV-t a mellékelt Toslink optikai kábellel csatlakoztattam és Xbox One konzolon Blu-ray lemezről néztem egy régi klasszikus, de annál látványosabb és dinamikus hangzásvilágú filmet.

Az effektek nagyon jól átjöttek, nincsenek túltolva és minden ütött, aminek ütni kellett. A hátúról érkező hangok jelen vannak, bár inkább körülöttünk szólalnak meg, mint mögülünk érkeznének. Az egyik jelenetben például, amikor a főhős feje felett egy vasszerkezetű állványon rohant a gonosz valóban olyan érzésem volt, mintha az én fejem felett játszódott volna az akció. A beszédhang egy kicsit mély tónusú, a beszédérhetőség az akciójelenetek alatti is megfelelő. Illúzióink ne legyenek, egy különálló hangszórókkal felszerelt házimozi képességeit ne várjuk el tőle, de azonban egy 2-300 ezres TV által nyújtott hangélmény fasorban sem lesz a BlitzWolf üdvöskéjéhez képest.

Összességében ezzel az európai fül számára is kellemesen csengő márkanévvel megáldott kütyüben kellemesen csalódtam. A beüzemelés és a használat is pofonegyszerű, a TV hangjának feljavítására egy remek alternatíva, ráadásul filmek esetén ,,moziszerű” teret tud létrehozni. A hangerő egy átlagos 20-25 négyzetméteres nappaliban több mint elég, nyugodtan rábízhatjuk a zene szolgáltatását egy szolid házibuliban is a BW-SDB1-re.

Javasolt egy HDMI ARC kábel beszerzése, mert így elég csak TV távvezérlője és nem fogunk sokkot kapni a vezérlése képes eszközök mennyiségétől magunk körül. A soundbar, ha nem érzékel jelet, 15 perc múlva automatikusan kikapcsol.

A BlitzWolf BW-SDB1 Soundbar most a 1c7d73 kupon kódot használva 21860 forintba kerül, amire még rájön a 6970 forintos szállítási díj. A megrendeléstől számítva 16 nap elteltével már a lakásban dübörgött a technika, köszönhetően a postára egyáltalán nem jellemző villámgyors ügyintézésnek. A küldeményre pluszban 5796 forint Vámteher és 3500 forint Vámügynöki szolgáltatást kellett fizetni. Tehát a postásnak 38126 forintot adtam a csomag kézbevételekor.

Ulefone Armor 5 teszt

Az első szenzorszigetes survivor telefon koncepciója meglehetősen érdekes, de mindenesetre van benne ráció.

Ulefone Armor 5 ár és vásárlás(most ingyenes a vámmentes Priority Line szállítás)

Bevezető, tartozékok

Az iPhone X által indított új divatot, a képernyő felső részén helyet kapó, érzékelőkkel ellátott kis bevágást (notch) elég vegyes fogadtatás kísérte. Az Apple minél nagyobb kijelző/előlap arányú megoldását mára szinte az összes gyártó átvette. Az idei Samsung fejlesztői konferencián (SDC) már bemutatták a notch-os dizájnterveket, szóval beálltak ők is a sorba és a Samsungtól is láthatunk ilyen jellegű telefont. A notch mellőzés terén az utolsó mohikán szerepét jelenleg a Sony játssza.

Az Ulefone, amely 2006-ban OEM vállalatként kezdte, majd 2014-től saját márkanév alatt elkezdte kiadni a mobiltelefonokat, nem túl ismert egyelőre. A cég azonban jól látható módon arra törekszik, hogy a nemzetközi piacra is betörjön. Jelen volt az idei barcelonai Mobil Világkongresszuson (MWC) és itt mutatták be a világon elsőként, az első notch-os strapamobilt.

Az első szenzorszigetes survivor telefon cím birtokosának a koncepciója meglehetősen érdekes. Az aktuális divatirányzatot követő mobilt erős hardverrel, hasznos extrákkal felszerelve, páncélozott testbe csomagolták és barátságos árcímkével látták el. Az Ulefone elképzelése működőképes lehet, hiszen a jóképű terminátoruk igen kevés gyengeséget mutat.

A kiegészítőkkel nem fukarkodtak, a telefont rejtő sárga és fekete mintázatú dobozt rendesen feltöltötték értékes tartalommal. A szokásos Type-C USB kábel, a gyorstöltésre képes 2 amperes töltőfej és a SIM-tű szentháromsága mellé kapunk még egy USB Type C – microUSB adaptert, egy USB Type C – OTG kábelt és egy műanyag szerszámot a portokat takaró fedelek nyitásához. Kijelzővédő fóliából két darab jár, amelyből egyet már előre felraktak a kijelzőre. Kedves gesztus lett volna, ha vezeték nélküli töltőpadot is csomagolnak nekünk, ugyanis a telefon támogatja a Qi töltést.

Külső, kijelző

Az ötödik generációs Armor első ránézésre nem tűnik „üss-vágj, kibírom” telefonnak, a készülékházat védő gumírozott borítás és az IP68-as védelmi besorolás ellenére sem. A telefon pontos fizikai mérete 158,3×76×12,6 mm, ezzel a kijelző az előlap 91%-át foglalja el, ami egyedülálló a mostoha körülményekre szánt mobilok kategóriájában. A kütyü 228 grammot nyom, ez nem kimondottan kevés, de  mivel ezek a készülékek nem nyafogó kislányok kezébe termettek, ezen  tényező elhanyagolható. Egyébként nagyon jól kézre áll, remek a fogásérzet.

A megjelenítő egy 5,85 hüvelykes, 18,9:9 képarányú, 1512×720 felbontású, 286 ppi pixelsűrűségű IPS panel, amelyet a Gorilla Glass 4 üveg mellett a kijelző alsó és felső részén a síkból kiálló gumiperem is véd. A fényerővel és a betekintési szögekkel nincs gond, ahogyan az érzékenységet sem érheti kritika, maximum öt ujjat tud egyszerre kezelni a képernyő. A MediaTek egyedi technológiáinak tekinthető MiraVisiont, amely segítségével a képminőséget szemünkhöz igazíthatjuk, sajnálatos módon kihagyták.

Az előlap uralkodó eleme a szenzorsziget, amelyen az előlapi kamera, a beszédhangszóró, a fény- és közelségérzékelő szenzor mellett egy kék színű értesítő LED is helyet kapott. Abban az esetben, ha zavar a notch, akkor Play Store-ban elérhető Nacho Notch – Notch Hider telepítése után nem kell többé foglalkozni a bevágással. Az alsó részen a virtuális billentyűk foglalnak el némi helyet, szerencsére a sorrendjük módosítható, ha nincs rájuk szükség, opcionálisan elrejthetőek.

A telefon felső részén, az IP68-as felirat mellett, balról  egy 3,5 mm-es jack csatlakozó kapott helyet, melyet gumiborítás véd a külső behatásoktól. Az Armor 5 simán kibír egy órát 1,5 méteres vízoszlop alatt, így akár úszhatunk is vele. Nem túl életszerű, de akár egy napot is kihúz, egyméteres öntött betonréteg alján. A való életben az extrém körülmények közötti teszten jól vizsgázott, hiszen nálam volt több tűzesetnél is az Ulefone páncélosa.

A jobb oldalon a csavarokkal rögzített, fém merevítésen a hangerő szabályozó és a recézett bekapcsoló gombok dolgoznak félelmetes precizitással.

Lent jobb szélen a mikrofonnyílás, középen pedig a USB Type-C port található, amely szintén kapott egy masszív gumi zárósapkát. A portok nem ülnek a szokásosnál mélyebben, ahogy az általában lenni szokott a strapamobilok esetében, így a szabványos csatlakozókat bedughatjuk a mobilba. A bal oldalon a SIM-tálca található, ami két kártyát fogad, hibrid dualSIM megoldással. Az összképet feldobja a kék színű csík, amely végigfut mindkét hosszanti oldalon lévő, fémlemez megerősítésen, a telefon négy sarkán, valamint az IP68 jelölést és USB portot is körbeöleli.

Szokatlan a survivor telefon kategóriában a fényes, csilli-villi hátlap, amely emlékeztet a Honor 10-nél látottakra, de esetünkben ez akril burkolat. Az üveg vagy kerámia hátlappal ellentétben ez nem törik össze, ha leesik és a karcokat jól állja, ráadásul még pofásan is néz ki. Az összetöréstől nem kell félni, ezt próbáltam, párszor koppant a földön. A hátlapon lévő fóliát nem vettem le, így a karcállóságról nem tudok nyilatkozni. A kamerák középen felül találhatóak, mellettük a komoly fényerejű dupla LED-es villanó, amely kiválóan funkcionál zseblámpaként. A 9/10-es találati aránnyal dolgozó biometrikus azonosító gyorsan felismeri a mintákat és több dologra használható, de erről majd később.

Hardver, szoftverezettség

Az Ulefone Armor 5-ben lévő MediaTek MT6763V (Helio P23) chipset már jól ismert kiforrott darab. A 16 nanométeres csíkszélességű MediaTek ARMv8-A architektúrájú processzorban nyolc darab Cortex-A53 mag működik. A kétklaszteres konfigurációban négy darab magas (2.0 gigahertzes) és négy darab relatíve alacsony (1.5 gigahertzes) órajelű mag dolgozik . Az integrált grafikus meghajtó szerepét egy 700 megahertzen ketyegő ARM Mali-G71 MP2 GPU tölti be. E mellé kapott 4 gigabájt RAM-ot, hogy azért a programok futtatásával se legyen gond.

Belső tárolóegységből 64 gigabájt áll rendelkezésünkre, amiből 55 gigabájt használható fel, viszont akár egy 256 gigabájtos microSD-t is gond nélkül bepattinthatunk, bár így az egyik SIM kártya használatáról le kell mondanunk.

A benchmark tesztekben a MediaTek MT6763V kicsit lemarad a Cubot King Kong 3-ban lévő szintén Helio P23, de MT6763T lapka mögött. Az alapvető funkciókat ennek ellenére nyers egyszerűséggel teljesíti a készülék. Komolyabb grafikai igényű játékkal is elboldogul a technika, ha a szükség úgy hozza, de ez nem ,,gamer” telefon, amit játékokra hegyeztek ki. A belső tárhely sebesség ellenőrzésekor az AndroBench alkalmazás szekvenciális olvasási sebességre 296.7 MB/s, a szekvenciális írásra pedig 242.33 MB/s eredményt hozott.

Az Android 8.1 Oreo szoftver semmilyen extra, felesleges applikációval nincs terhelve. A komplett Google-szoftvercsomag és az alapvető rendszerprogramok mellett csak egy OutDoor Toolbox néven futó programgyűjteményt kapunk, tele hasznos kellékekkel, mint például iránytű, zseblámpa, vízmérték, nagyító, riasztó, vagy szögmérő.

A tiszta Android-élményt egy kicsit felturbózták, van DuraSpeed  az előtérben futó appok felgyorsítására, valamint a Beállításokban az ikonok színesek lettek. A plusz opciókat az Intelligent assist menüpontba csoportosították. Az ujjlenyomat-szenzor megnyomásával hívást fogadhatunk, fényképezhetünk, képernyőmentést készíthetünk vagy a kezdőképernyőre ugorhatunk, illetve rövid érintéssel vissza léphetünk egy menüt. A bejövő hívást némíthatjuk a telefon lefordításával és a bejövő hívást felvehetjük a telefon fülünkhöz emelésével.

Az ujjlenyomatos védelem mellett az arcalapú feloldást is rendelkezésre áll, amely jól működik, gyorsan felold (0,2s), egy rólam készült fényképpel nem tudtam átverni és az olvasószemüveg sem fogott ki rajta.

Kamerák, multimédia

A telefon hátlapjára két kamera került, az elsődleges modul 13 megapixeles, f/2.2 rekeszértékű, a másodlagos szenzor, amely az előtér és a háttér elkülönítésére szolgál, vagyis a bokeh effektust biztosítja, 2 megapixeles. Igény esetén a rendszer 16 illetve 5 megapixelre skálázza fel a felbontást. Mi inkább ne igényeljük ezt az opciót és a valódi háttérelmosást is felejtsük, mert csak szoftveres trükk az Armor 5 esetében.

Szelfizni is lehet nem meglepő módon, bátran mosolyogjuk bele az előlapon található 8 megapixeles f/2.4 rekeszértékű kamerába, amelynek az interpolált felbontása 13 megapixel. Videót rögzíteni Full HD felbontásban lehetséges, 30 fps sebességgel, MPEG-4 formátumban, jó kép- és hangminőségben.

Az alábbi tesztképek születtek a hátlapi és az előlapi kamerával, automata módban, alapbeállításokkal, esős kissé borús időben.

A képek teljes méretben, valamint további képek itt láthatóak.

A képminőséggel lényegében elégedettek lehetünk ebben a kategóriában. Jó a dinamikatartomány, a vonalélesség, nincsenek kiégett részletek, talán a sarkoknál gondolja túl a helyzetet az algoritmus és néha a színek sem természetesek. Az éjszakai képek esetében azonban már elvérzik a technika.

Nem mondanám, hogy túlságosan izgalmas lenne a szoftveres oldala a kamerának, de amit ebben az ársávban kell, azt tudja. Van Panoráma mód, Arcszépség, SLR (bokeh), akadnak filterek és természetesen HDR mód is.

Sokak örömére található a készülékben RDS-információk megjelenítésére képes FM-rádió is, így nem vagyunk rákényszerítve az online zenehallgatásra. Az elhangzott műsorokat akár fel is vehetjük. A zenék lejátszására gyárilag a Play Zene szolgál. A multimédiás hangszóró, de legfőképpen a fülesre kimenő hangminőség remek, köszönthetően a minőséget javító AW8736 audio chipnek.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

Az Ulefone Armor 5 két nanoSIM, vagy egy nanoSIM és egy microSD kombinációban használható. A két SIM dual standby módon működik, vagyis ha az egyiken beszélünk, akkor a másik lelép a hálózatról. Adott a teljes hazai frekvenciatámogatás, így a B20-as 800 MHz-es LTE sávot is ismeri a telefon természetesen. A beszélgetési hangminőség tiszta és jó hangerejű a vonal mindkét oldalán.

A kétcsatornás Wi-Fi modem elég erős, távolabbról is kiváló jel vételt mutatott, az adatátvitel nem szakadozott. A Bluetooth kapcsolattal sem volt gond, az Amazfit Bip órámmal remekül megértették egymást. A GPS kültéren rendkívül gyorsan talál jelet és azt az  iGO Navigation használata során nem dobta el. Szenzorokból is remek a felhozatal, van NFC és Android Pay támogatás is, így a megfelelő helyeken akár a mobillal is fizethetünk. Fontos azonban megjegyezni, hogy Android Pay nincs Magyarországon és kizárólag néhány banknál érhető el az NFC-s fizetés saját appal.

Az éltető energia forrását a csinos hátlap alatt megbúvó, 5000 mAh kapacitású, Lithium-Ion akkumulátor szolgáltatja. Az én használati szokásaimmal 6 óra 13 perc kijelzőidővel, 46 óra 42 perc működési idővel merült 20%-ra. Kétórányi YouTube videónézés alatt 18%-ot csökkent a töltöttség. Az eredmény csalódást keltő, a két napos üzemidőnél láttunk már jobbat Helio P23-as lapkával szerelt telefontól.

A feltöltéshez 20-ról 100%-ra – a saját töltőjét használva – 166 percre volt szükség. Érdemes beszerezni egy vezeték nélküli töltőpadot, mivel a 10 wattos, vezetékmentes Qi gyorstöltés is támogatott. Sajnos a BlitzWolf Qi töltőm még nem érkezett meg, így az USB portot lezáró gumival kétnaponta meg kellett birkóznom a töltő csatlakoztatásához.

Mit kapunk a pénzünkért?

Az Ulefone trendi páncélosa erős hardverrel, kiokosított, ámbár kissé optimalizálatlan szoftverrel, egész jó multimédiás csomaggal és még jobb adatkommunikációs felhozatallal büszkélkedő tri-proof okostelefon. A nem túl acélos üzemidő egy szoftverfrissítéssel remélhetőleg a későbbiekben orvosolható lesz.

Az Ulefone Armor 5 kék és fekete színben 190 USA dolláros áron vásárolható meg, ami 54 ezer forint. A Priority Line szállítási mód ingyenes, magában foglalja a biztosítást is, ha a csomag sérülne, vagy elveszne, újraküldik nekünk. További költségek sem lesznek, tehát vám- és ÁFA-mentesen megkapjuk a csomagot 15-25 munkanapon belül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CUBOT King Kong 3 teszt

A Cubot szinte elpusztíthatatlan telefonját két héten keresztül nyúztuk, tűzbe vittük, dobáltuk és vízből is kapott jócskán.

Cubot King Kong 3 ár és vásárlás (most ingyenes a vámmentes Priority Line szállítás)

Bevezető, tartozékok

A távol-keleti székhelyű Cubot egy feltörekvő cég, bár fényévekre van attól, amit a Huawei vagy a Xiaomi képvisel, azért ostobaság lenne kihagyni őket a számításból, ha jó áron szeretnénk magunknak beszerezni egy speciális tulajdonságokkal rendelkező új telefont. A Cubot annyira nem ismeretlen márka, Kínán kívül több európai országban is hivatalosan jelen van.

A legtöbb gyártó a „keretmentes dizájnt, a kilóg a sok kamera a kerámia hátlapból, összetörök, ha csúnyán rám nézel, estére úgyis töltened kell, mert erősebb vagyok, mint az asztali géped” irányvonalat tolja, az almás gyártó vezényletével. Ezek a tulajdonságok nagyon fontosak, ha irodai környezetben dolgozunk, aszfalt dzsungelben tengetjük mindennapjainkat, vagy csak játékra használjuk a mobilt. A lenti képen látható úriemberek olyan foglalkozást, vagy szabadidős spórtevékenységeket űznek, ahol a fentebb felsorolt jellemzők inkább számítanak hátránynak, mint előnynek.

Meglehetősen sokan keresnek komolyabb fizikai igénybevétel elviselésére képes telefont, de az úgymond strapatelefonok között nincs túl nagy választék. A top 5 telefongyártó, amely sorrendben a Samsung, a Huawei, az Apple, a Xiaomi és az Oppo, amely a OnePlus és Vivo márkákat is kézben tartó cégcsoport, gyakorlatilag nem gyárt „üsd-vágd” kibírom telefont. A régi, ismert nagyok, mint az LG, a Motorola, a Sony sem árasztják el a mostoha körülményekre szánt mobilok piacát. Ezért ebben a szegmensben van létjogosultságuk a „B“ brand meglehetősen vicces nevű, feltörekvő képviselőinek. Nem mintha a Xiaomi (sziamiau) a Huawei vagy az Oppo, amely két névre inkább nem asszociálnák, kevésbé lenne humoros.

A névválasztás ügyében, a mobilok Mekkájában tevékenykedő szakemberek a Cubot King Kong 3 esetében ezúttal duplán mellé lőttek. Szerencsére ez pont nem érdekli azokat a potenciális vásárlókat, akik nem notchot keresnek az előlapon és félbeharapott almát a hátlapon. Mindenesetre nézzük meg, hogy milyen ellátmányt csomagoltak a szörnyeteg dobozába.

Kapunk bőséges mennyiségű  papírt, például felhasználói utasítást, köszönőkártyát, minden fontosabb nyelven – a magyar nyelv természetesen nem az, így azt ne keressük -, inkább örüljünk a plusz védelmet nyújtó kijelzővédő fóliának, amit már gyárilag felapplikálták nekünk. A gyorstöltésre képes 2 amperes töltőfej, a Type-C USB kábel és a SIM-tű egyértelműen jár, mint ahogyan a USB Type C – jack átalakító is, hiszen 3,5 mm-es jack csatlakozót nyomokban sem tartalmaz a készülék. Aggodalomra semmi ok, 50 óra zenehallgatás abszolválható egy feltöltéssel, de ha mégsem érnénk áramforrás közelébe ez idő alatt, akkor szerezznünk be egy Jack USB C Adapter 2 In 1-ben, így a töltés és a zenehallgatás is megoldható egyben.

Külső, kijelző

A Cubot King Kong 3 egy igazi fenevad és itt elsősorban nem az IP68-as védelemre gondolok, amellyel természetesen rendelkezik. Röviden azért kifejteném, hogy mit is takar az IP68. Szóval az első szám a mechanikai behatolástól való védelmet, a második szám pedig a vízállóság mértékét jelöli. Az első számjegy maximum 6-os, a második pedig maximum 8-as lehet, tehát minél nagyobb értékűek a számjegyek, annál komolyabb védelemről beszélhetünk. Vagyis az IP68-as minősítésű eszköz a lehetséges legnagyobb mértékben por- és vízálló. Hivatalosan 1,5 méter vízben 30 percet képes elviselni. Na de ez mind smafu, hiszen ezt tudják papíron a csenevész, törékeny, nagynevű gyártók telefonjai is.

Az igazi survivor telefont a 360 fokos, teljes körű védelmet biztosító, az ütési energiát elnyelő, szintetikus gumiból, műanyagból készült készülékház teszi azzá, ami. A 162,5 × 78,3 × 13,3 milliméteres méretekkel és 282 grammos tömeggel rendelkező nehézsúlyú versenyzővel nem kell kesztyűs kézzel bánnunk, akár kölcsön is adhatjuk bicepszedzésre spagetti karú ismerőseinknek. A fogásérzet, az összeszerelési és az anyagminőség a lentebb lévő képen látható Force mentőfelszerelés neoprén gumimarkolatára emlékeztet, úgyhogy csak óvatosan a dobálózással, sérülést okozhat! Egyébként a gyártó állítása szerint úgy is tesztelték a King Kong 3-at, hogy 300 alkalommal leejtették és kibírta. Valóban bírja, hiszen a kollégákkal mi is párszor eljátszottuk azt, hogy merő véletlenségből kiesik a zsebünkből – persze szigorúan csak a teszt kedvért – a telefon.

Szóval kézbe fogva a King Kong 3-at nem lesz olyan érzésünk, mintha egy frissen fogott keszeggel próbálnák meg telefonálni, amit a kerámia és üvegborítású csodamobilokkal kapcsolatban nem lehet elmondani. A Cubot üdvöskéje ellenáll a -30 és +60 Celsius foknak a gyártó közleménye szerint. Azt, hogy mennyire bírja a zimankót, nem volt alkalmam tesztelni. A hőterhelés próba azonban több alkalommal is sikeresen megtörtént, mert velem volt a telefon, a tűzoltó bevetési ruha zsebében egy-egy káreset alkalmával, két héten keresztül.

A megjelenítő 5,5 hüvelykes, HD+ (1440×720 pixel) felbontású, amely Gorilla Glass üveg védelmet kapott. A 293 ppi pixelsűrűségű IPS panel 450 cd/m² fényerővel rendelkezik, amire a hozzáértők azt mondják, hogy kevés és szőrösek a betűk, de mi ne higgyünk nekik. Napsütésben, oldalról nézve is olvashatja, a mellettünk ülő szomszéd Pistike, amint posztoltjuk a közösségi profilunkra, hogy mit reggeliztünk. A kijelző szemvédelmének hiánya – gondolok itt a kontraszt, a színhőmérséklet állítás és az éjszakai módra – számomra egy kicsit fájó.

Az előlapon a szokásos előlapi kamera, beszédhangszóró, fény- és közelségérzékelő szenzor triumvirátusa mellett, a piros, zöld és kék színben is villogni képes értesítő LED megléte örömteli. Lent a szerkezet irányítására szolgáló virtuális billentyűk próbálnak felnőni a feladatukhoz, de ez a személyre szabhatóság hiányában nemigen sikerül.

King barátunk felső élén csak egy csavarocska árválkodik, pedig nagy magányát akár egy 3,5 mm-es jack csatlakozóval is feldobhatták volna. A Cubot jobb oldalán az öt-öt kereszthornyú csavarral rögzített, fém merevítésen a hangerő szabályozó és a bekapcsoló gombok funkcionálnak tökéletes kivitelezésben. A túloldalon pihenő SIM tálcát nem hagyták magára, ízlésesen, a két csavar közé egy dedikált kameragombot is bepasszítottak, amelyet nyomkodva akár a halacskákat is fényképezhetjük a víz alatt.
Az alsó részen az USB Type-C port látnák, ha nem kapott volna védőborítást, amely – úgy vélem – nem fog leszakadni, hű társa lesz mobil kommunikációs eszközünknek egész élete során. Az USB Type-C csatlakozó nem süllyesztett kivitelű, mint ahogyan a legtöbb ilyen jellegű mobilnál, így bármelyik szabvány USB Type-C kábellel jó barátságban lesz a szörnyeteg,  ezért nagy piros pont jár.
A hátoldalt is feldobja a front részről induló, pofás kis narancssárga díszcsík. A kamerapáros és a szuper fényerejű LED villanó szövetségét, csak a megtévesztő ,,16.0 Digital Camera” felirat árnyékolja. Sajnos az egyébként 8/10-es találati aránnyal dolgozó ujjlenyomat-szenzor a készülék alvó állapotba lépésekor, csak a bekapcsológomb megnyomása után old fel – amely roppant galád dolog -, de ez a harci helyzet. A márka jelölés alatt balról, egy a nyugalom megzavarására alkalmas, vízhatlan hangszóró is felfedezhető.

Hardver, szoftverezettség

A telefon lelke a MT6763T SoC, ismertebb nevén MediaTek Helio P23, amely TSMC 16 nanométeres gyártástechnológiájával készült. A processzorrész nyolc darab ARM Cortex-A53-as magból áll, két klaszterbe rendezve. A kisebb számítási teljesítményre képes szekcióban lévő magok 1,5 gigahertz, míg a nagy teljesítményű részben 2,5 gigahertz maximalizált teljesítményre képesek. A SoC-ben egy ARM Mali-G71 MP2 GPU dolgozik, ami 2 magot és 770 MHz-es órajelet kapott. A 64 gigabájtos adattároló jó hír, főleg, hogy a második SIM-foglalatba microSD is helyezhető. Az alkalmazások futtatását 4 gigabájt RAM segíti, ez lesz lassan a minimum a mobiloknál.

A hardveres teljesítménnyel kapcsolatban elmondható, hogy a központi feldolgozóegység számítási teljesítménye átlagos felhasználásra több mint elég. Az ARM Mali-G71 integrált grafikus vezérlővel a játékok is szépen futnak, maximum a grafikából kell visszavenni egy kicsit.

Szoftveres részről ne számítsunk semmi különlegesre, hiszen érintetlen Android 8.1 Oreo teljesít szolgálatot. A csupasz, zöld robotos rendszer semmi plusz kiegészítő okosságot nem kapott, egyedül a  DuraSpeedet, ami az előtérben futó alkalmazásnak ad minden hardveres kraftot. Természetesen a komplett Google pakk és az alapvető rendszer programok rendelkezésre állnak. Az optimalizációval is minden a legnagyobb rendben van, nem kell meglepődni a brutál üzemidőn és a fluid működésen.
A módosítások nélkül  gyári felület, amit a kutatások szerint a felhasználók szeretnek, számomra túl fapados. Hiányoznak a megszokott extrák, mint a dupla koppintással történő ébresztés, zárás, hívásfogadás az ujjlenyomat-szenzor érintésével és még sorolhatnám.

Kamerák, multimédia

Két kamera is került a Cubot King Kong 3 hátára, egy 13 megapixeles, f/2.2 rekeszértékű, autofókuszos Sony IMX135 szenzor és egy, az esztétikai élményt fokozó kamu modul, amely a fény által közvetített képi információk rögzítésében nem vesz részt. A dupla LED-es villanó fényereje remek. A szelfik kedvelői egy 8 megapixeles egységbe mosolyoghatnak. Videózni Full HD felbontásban lehet 30 fps sebességgel, jó kép és hangminőségben.

Az alábbi tesztképek születtek a hátlapi és az előlapi kamerával, automata módban, alapbeállításokkal.

A képek teljes méretben, valamint további képek itt láthatóak.

A kamerás képességek tekintetében nappal rendben vannak a dolgok, legalábbis nagyjából. A dinamikatartomány elég széles, a részletek egész jól látszódnak, a széleken azonban némi elmosódás megfigyelhető. Éjszaka sokkal rosszabb a helyzet, stabil kezekkel mondjuk elfogadható felvételek lőhetők.

A kamera szoftver könnyedén átlátható, egyszerűen lehet váltani a videózás, vagy a fényképezés között. A felső sávban kapcsolhatjuk a Panoráma, az Arcszépség és a Blur (bokeh) módokat. Jobb oldalt külön kapcsolókat lelünk fel a HDR-hez, a vakuhoz és a kamera váltáshoz. Balról a kis nyilat elhúzva a filtereket babrálhatjuk. Érdekes, hogy a hátlapon lévő ,,16.0 Digital Camera” felirat ellenére sem lehet 16 megapixeles képeket lőni, amit ugye a 13 megapixeles felbontás szoftveres módosításán alapulna. Az Open Camera, amely egyébként a kedvenc kamera alkalmazásom, sem engedte a 16 megapixelt kiválasztani, nem mintha ez olyan nagy baj lenne.

Szerencsére az FM-rádió nem maradt ki, használatához az USB Type C – jack átalakítóra és fülesre is szükségünk lesz. Az elhangzó műsorokat tudjuk rögzíteni és az RDS-információk is megjelennek a kijelzőn. A gyári zenelejátszó nem túl izgalmas, a számokat előadók, albumok, dalok és listák szerint csoportosítja a szoftver. A Play Zene is helyet kapott, amely szintén nem túl érdekfeszítő. A multimédiás hangszóró produkciója vállalható, a fejhallgatóra kimenő hangminőség pedig egész korrekt, a mély, közép és magas hangok jól kiegyensúlyozottak.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Cubot King Kong 3 minden releváns frekvenciasávot támogat, természetesen a B20-as 800 MHz-es LTE sávot is komálja. Ezen túlmenően a telefont két nanoSIM fogadására készítették elő, két nanoSIM, vagy egy nanoSIM és egy microSD kombinációban. A komoly fizikai védelemmel rendelkező telefonoknál a beszélgetési hangminőség sarkalatos pont, itt nincs gond ezzel, tökéletes, a vonal mindkét oldalán jól érthető és hallható.

A kétcsatornás Wi-Fi modem működésére nem lehet panasz, ahogyan a stabil Bluetooth kapcsolatra sem, minden általam használt eszközzel hibátlanul kommunikált. A navigációs képességeket az iGO Navigation segítségével ellenőriztem, itt is minden a legnagyobb rendben volt. Szenzorokból is bőséges a választék, ha mobillal szeretnék fizetni, akkor sem leszünk bajban, hiszen van NFC is, gyakorlatilag csak az infra hiányzik.

Kedvenc King Kongunk éltető energiaforrása, egy 6000 mAh kapacitású, Lithium-Ion akkumulátor formájában bújik meg a hátlap alatt. Az én használati szokásaimmal, 13 óra 37 perc kijelzőidővel, 81 óra 22 perc működési idővel merült 20%-ra. Ismétlem, több mint 3 nap aktív használat után, miközben bőven 13  órán keresztül nyomkodtam a kijelzőt, merült 80%-ot. Kétórányi YouTube videónézés alatt 5%-ot csökkent a töltöttség. A marketing anyag szerint – a saját töltőjét használva – 1 óra alatt közel 65%-ra, 150 perc alatt pedig 100% tölthetjük készüléket. Nálam a 20-ról 100%-ra való felpumpálást– értelemszerűen a saját töltőjével – 188 perc alatt abszolválta.

Mit kapunk a pénzünkért?

 

A Cubot King Kong 3 egy valódi tri-proof okostelefon, brutális üzemidővel, erős hardveres teljesítménnyel, kategóriának megfelelő multimédiás képességekkel és pazar adatkommunikációs felhozatallal. Jelen írás főszereplője kevés kompromisszumot igénylő mobil társ lehet – és ezt akár szó szerint is érthetjük -, amely tűzön- vízen át elkísérhet.

A Cubot King Kong 3 az ingyenes Priority Line szállítást választva, amely vám és ÁFA mentes, most 160 USA dolláros áron ami – ami nagyjából 47 ezer forintnak felel meg – vásárolható meg.